Αρχική VIRAL Οι 10 ιδρυτές κολοσσιαίων εταιρειών που αποφεύγουν την δημοσιότητα

Οι 10 ιδρυτές κολοσσιαίων εταιρειών που αποφεύγουν την δημοσιότητα

0
Οι 10 ιδρυτές κολοσσιαίων εταιρειών που αποφεύγουν την δημοσιότητα

Μερικοί ιδρυτές γνωστών εμπορικών σημάτων απολαμβάνουν τη φήμη τους και κάνουν συχνά πυκνά εμφανίσεις και παρεμβάσεις. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που προτιμούν να παραμείνουν στο παρασκήνιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας….

Nike — Phil Knight

10 Founders of Worldwide Brands Who Don’t Usually Show Their Faces
© Insider Images / Polaris/East News

Ο νεαρός Phil Knight και ο προπονητής του Bill Bowerman αγαπούσαν πολύ το τρέξιμο. Η ποιότητα των παπουτσιών που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ’60 δεν ήταν αρκετά καλή γι ‘αυτούς. Έτσι δημιούργησαν την εταιρεία Blue Ribbon Sports για να πουλήσουν ιαπωνικά πάνινα παπούτσια στις ΗΠΑ, η οποία ονομάζεται πλέον Asics. Μετά από δυσκολίες με τους προμηθευτές, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Nike το 1978,  όνομα το οποίο δεν άρεσε καθόλου στον Phil Knight.

Starbucks — Howard Schultz

10 Founders of Worldwide Brands Who Don’t Usually Show Their Faces
© EAST NEWS

Τα Starbucks άνοιξαν το 1971 ως κατάστημα που πωλούσε κόκκους καφέ και εξοπλισμό στο Σιάτλ. Ο Howard αγόρασε την εταιρεία το 1987 και εμπνεύστηκε από την ατμόσφαιρα των ιταλικών εσπρέσο για να το μετατρέψει σε καφετέρια. Τώρα μπορείτε να βρείτε ένα κατάστημα Starbucks σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

ZARA — Amancio Ortega

10 Founders of Worldwide Brands Who Don’t Usually Show Their Faces
© AP/FOTOLINK

Ο Amancio ξεκίνησε την δεκαετία του ’70 ράβοντας νυχτικά και μπουρνούζια με τη γυναίκα του στο σαλόνι τους. Κάποτε, ο Γερμανός εταίρος τους απέρριψε μια τεράστια παραγγελία και οι σύζυγοι αποφάσισαν να πουλήσουν ρούχα από μόνοι τους. Άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα το 1975 στην La Coruña της Ισπανίας. Η επιχείρηση πήγε πολύ καλά και η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει την έννοια της στιγμιαίας μόδας με μοντέρνα ρούχα στα καταστήματα κάθε 2 εβδομάδες. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Inditex και άνοιξε νέα καταστήματα ειδών ένδυσης: Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Zara Home, Uterqüe, Stradivarius, Lefties και Bershka. Σύμφωνα με τον Forbes, ο Amancio Ortega είναι το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο.

Pandora — Per Enevoldsen and Winnie Enevoldsen

Το 1982, η οικογένεια Enevoldsen άνοιξε ένα μικρό κατάστημα κοσμημάτων στην Κοπεγχάγη όπου εισήγαγαν κοσμήματα από την Ταϊλάνδη και τα πουλούσαν. Μέχρι το 1987, η εταιρεία τους ήταν ήδη αρκετά μεγάλη και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοσμήματα δικής τους σχεδίασης. Αλλά χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια για να γίνει η Πανδώρα διάσημη. Το 2000 δημιουργήθηκε το βραχιόλι γοητείας: οι αγοραστές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν κοσμήματα με το δικό τους σχέδιο και έκτοτε, η εταιρεία εκτοξεύτηκε με την οικογένεια Enevoldsen είναι μία από τους πλουσιότερες στη Δανία.

Ferrero — Michele Ferrero

Αποτέλεσμα εικόνας για Michele Ferrero"

ΟMichele Ferrero γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1925 στο Ντολιάνι και ήταν γιος του ζαχαροπλάστη. Το 1949 κληρονόμησε από τον πατέρα του τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση και τη συνταγή μίας «σούπερ κρέμας» με βάση το φουντούκι και το κακάο, στην οποία έδωσε το 1964 το όνομα «Nutella» και πάνω στην οποία έχτισε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Τη δεκαετία του ‘80 έριξε στην αγορά τα σοκολατάκια Ferrero Rocher («Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη» που έλεγε και η ατάκα της ελληνικής διαφήμισης), ένα ακόμα επιτυχημένο προϊόν της εταιρείας του.

Hard Rock Cafe — Isaac Tigrett and Peter Morton

Όλα ξεκίνησαν στο Λονδίνο των 70s, όπου δυο Αμερικανοί, ο Peter Morton και ο Isaac Tigrett , αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο αμερικανικού τύπου. Η ιστορία αναφέρει πως ο Eric Clapton κάποτε θέλησε να χαρίσει μια από τις κιθάρες του στον Isaac Tigrett. Εκείνος του απάντησε πως δεν έπαιζε κιθάρα, οπότε ο διάσημος τραγουδιστής είπε “Γιατί δεν την κρεμάς στον τοίχο τότε;”. Απο εκείνη την στιγμή και έπειτα, το Hard Rock Café μεταμορφώθηκε στην Μέκκα των rock n’ roll αναμνηστικών. Σήμερα έχει παρουσία σε 73 χώρες, με 171 cafes, 24 ξενοδοχεία, και 11 casinos.

Laсoste — René Lacoste

10 Founders of Worldwide Brands Who Don’t Usually Show Their Faces

Αυτή η παγκοσμίως γνωστή μάρκα δεν κατασκευάστηκε από σχεδιαστή μόδας. Δημιουργήθηκε από Γάλλο τενίστα. Στη δεκαετία του 1920, οι άνθρωποι έπαιζαν τένις σε πουκάμισα με μακριά μανίκια. Το 1926, ο τενίστας René Lacoste έκοψε ένα πουκάμισο με κοντό μανίκι για ένα από τα τουρνουά. Ο Rene είχε ένα ψευδώνυμο «αλλιγάτορας» επειδή ισοπέδωνε του ανταγωνιστές του. Έτσι εμφανίστηκε ένα μικρό κροκόδειλο στο πουκάμισο που έγινε το λογότυπο της εταιρείας. Το 1933, ο Rene ίδρυσε μια εταιρεία που έκανε μπλουζάκια για τένις, γκολφ και ιστιοπλοΐα.

Lego — Ole Kirk Christiansen

Ole Kirk Kristiansen overleed 60 jaar geleden

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο Ole Kirk άνοιξε μια εταιρεία που έκανε σανίδες σιδερώματος και σκάλες, αλλά σύντομα άρχισε να κατασκευάζει ξύλινα παιχνίδια. Η λέξη “Lego” αποτελείται από 2 δανικές λέξεις: “πόδι” (play) και “godt” (καλό). Το 1947, τα παιχνίδια έγιναν πλαστικά και είχαν ειδικά μέρη που επέτρεπαν στα παιδιά να τα συνδέουν μαζί. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία του Lego είναι συμβατά μεταξύ τους σε όλες τις μορφές τους: το σχήμα και ο σχεδιασμός άλλαξαν αλλά τα εξαρτήματα πρόσδεσης ήταν πάντα τα ίδια. Γι ‘αυτό μπορείτε πάντα να συνδυάσετε μοντέρνα μέρη με τα πρώτα που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Google — Larry Page and Sergey Brin

10 Founders of Worldwide Brands Who Don’t Usually Show Their Faces
© EAST NEWS

To Google ξεκίνησε το 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς την Google.

Instagram — Kevin Systrom

Αποτέλεσμα εικόνας για Kevin Systrom"

Η δημοφιλής εφαρμογή δημιουργήθηκε έναν απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τον Κέβιν Σίστρομ τον Οκτώβριο του 2010. Μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010, ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών έφτασε το 1.000.000. Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Το όνομα της προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης Instant (στιγμιαίο) και telegram (τηλεγράφημα). Tο 2012 η εφαρμογή αγοράστηκε από το Facebook, προς ένα 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα 10 επικά video που στιγμάτισαν το ελληνικό YouTube

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας