Δευτέρα 21/6/2021

Δωρεάν ακτινοβολίες στα δημόσια νοσοκομεία και το απόγευμα για τους ογκολογικούς ασθενείς

Δυνατότητα να κάνουν ακτινοβολίες δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και το απόγευμα θα έχουν από εδώ και στο εξής οι ογκολογικοί ασθενείς, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Συγκεκριμένα η απόφαση, προβλέπει την παροχή δωρεάν ακτινοθεραπειών κατά τη διάρκεια ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, ακόμα και για τους ανασφάλιστους ασθενείς.

Στόχος είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ούτως ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περισσότεροι από 30.000 ασθενείς στη χώρα μας χρειάζεται να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ακτινοθεραπείες.

Τεράστιες λίστες αναμονής

Μέχρι σήμερα, οι ακτινοθεραπείες στο ΕΣΥ πραγματοποιούνται μόνο έως το μεσημέρι, εξαιτίας διαφόρων δυσλειτουργιών του ΕΣΥ ή λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως αποτέλεσμα, οι ογκολογικοί ασθενείς υποχρεώνονται να κλείνουν ραντεβού και δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής έως και τριών μηνών, με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Παραπομπές από πρωινά ιατρεία για διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, κατά την πέραν του τακτικού ιατρείου λειτουργία του νοσοκομείου, πραγματοποιούνται χωρίς διάκριση και για ανασφάλιστους ασθενείς. Η κάλυψη της σχετικής δαπάνης γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ» αναφέρει η απόφαση.

Μηδενική οικονομική συμμετοχή

«Στόχος μας είναι να μπορεί κάθε ασθενής να κάνει την ακτινοθεραπεία του σε μηχανήματα εξαιρετικής τεχνολογίας και στον σωστό χρόνο χωρίς καθυστερήσεις. Ολοήμερη λειτουργία σημαίνει μηδενική οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με την πρωινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών, απλώς το νοσοκομείο αποζημιώνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού» ανέφερε σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργο Πισσάκας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ