Καμπανάκι στον Π.Ο.Υ. από 239 επιστήμονες: «Αναθεωρήστε γιατί ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος»

Must Read

Ο κορωνοϊός βρίσκει νέα θύματα παγκοσμίως, σε μπαρ και εστιατόρια, γραφεία, αγορές και καζίνο, προκαλώντας τρομακτικά συμπλέγματα κρουσμάτων, που επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο αυτό που πολλοί επιστήμονες λένε εδώ και μήνες: Ο ιός παραμένει στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους, μολύνοντας εκείνους που βρίσκονται κοντά.

Εάν η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι σημαντικός παράγοντας στην πανδημία, ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, οι συνέπειες για τον περιορισμό θα είναι σημαντικές. Μπορεί να χρειαστούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και σε κοινωνικά απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Τα συστήματα εξαερισμού σε σχολεία, γηροκομεία, κατοικίες και επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να ελαχιστοποιήσουν την ανακυκλοφορία του αέρα και να χρειαστούν ισχυρά νέα φίλτρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται κυρίως από μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια που, όταν φύγουν από μολυσμένα άτομα με βήχα και φτάρνισμα, πέφτουν γρήγορα στο πάτωμα.

Ωστόσο, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον ΠΟΥ, 239 επιστήμονες σε 32 χώρες έχουν σκιαγραφήσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και ζητούν από τον οργανισμό να αναθεωρήσει τις συστάσεις του. Οι ερευνητές σκοπεύουν να δημοσιεύσουν την επιστολή τους σε επιστημονικό περιοδικό την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη και στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του για τον κορωνοϊό, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού είναι δυνατή μόνο μετά από ιατρικές διαδικασίες που παράγουν αερολύματα ή σταγονίδια μικρότερα από 5 microns. (Ένα micron είναι ίσο με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.)

Η Δρ. Benedetta Allegranzi, τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ για τον έλεγχο των λοιμώξεων, δήλωσε ότι τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα δεν ήταν πειστικά: «Ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι θεωρούμε δυνατή την αερομεταφερόμενη μετάδοση, αλλά σίγουρα δεν υποστηρίζεται από σταθερές ή ακόμη και σαφείς αποδείξεις».

Ο κορωνοϊός μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να μολύνει ανθρώπους όταν εισπνέεται, επιμένουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην επιστολή και αναφέρουν για τον ΠΟΥ: «Η επιτροπή πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, δεσμεύεται από μια άκαμπτη και υπερβολικά ιατρικοποιημένη άποψη των επιστημονικών στοιχείων, είναι αργή και αποφεύγει τον κίνδυνο στην ενημέρωση της καθοδήγησής της και επιτρέπει σε μερικές συντηρητικές φωνές να πνίξουν τις διαφωνίες».

«Γνωρίζουμε από το 1946 ότι ο βήχας και η ομιλία δημιουργούν αερολύματα», δήλωσε η Linsey Marr, ειδικός στη αερομεταφερόμενη μετάδοση ιών στο Virginia Tech.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν τον κορωνοϊό από αερολύματα στο εργαστήριο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αερολύματα δεν είναι μολυσματικά, είπε η Δρ Marr: «Τα περισσότερα από τα δείγματα σε αυτά τα πειράματα προέρχονται από δωμάτια νοσοκομείων με καλή ροή αέρα που θα αραιώνουν τα επίπεδα του ιού».

Στα περισσότερα κτίρια, είπε, «ο ρυθμός αλλαγής του αέρα είναι συνήθως πολύ χαμηλότερος, επιτρέποντας στον ιό να συσσωρεύεται στον αέρα και να δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο».

Ο ΠΟΥ βασίζεται επίσης σε έναν χρονολογημένο ορισμό της αερομεταφερόμενης μετάδοσης, δήλωσε η Δρ Marr. Η υπηρεσία πιστεύει ότι ένα αερομεταφερόμενο παθογόνο, όπως ο ιός της ιλαράς, πρέπει να είναι πολύ μολυσματικό και να ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις.

Η Δρ Marr και άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός φάνηκε να είναι πιο μολυσματικός όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν σε παρατεταμένη επαφή σε κοντινή απόσταση, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους και ακόμη περισσότερο σε εκδηλώσεις με υπερδιασπορά – ακριβώς αυτό που θα περίμεναν οι επιστήμονες από τη μετάδοση αερολύματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This