Επιστημονικά «καμπανάκια» και σκέψεις για πρόσθετα μέτρα σε πύλες εισόδου, beach bars, νυχτερινά μαγαζιά και όπου υπάρχει συνωστισμός

Must Read

Διανύουμε μια φάση έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα μας και, αν δεν προσέξουμε, μπορεί όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι οι Έλληνες να πάει χαμένη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χαράλαμπο Γώγο, είμαστε σε φάση έξαρσης και ίσως να πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τα beach bars και τα νυχτερινά μαγαζιά.

Ο κ. Γώγος ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Σκάι, ότι παρόλο που ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro, είναι ακόμα χαμηλός στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι, όπως και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, σημειώνοντας ότι είναι μία από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Ισως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ.: να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω».

Τα πανηγύρια και το δεύτερο κύμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε ότι νιώθει μεγαλύτερη ανησυχία για τα πανηγύρια παρά για τους τουρίστες: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα» είπε και επισήμανε ότι, μόλις εντοπίζεται κάποια πηγή εισόδου που δημιουργεί πρόβλημα, αμέσως λαμβάνονται μέτρα, όπως έγινε και με την περίπτωση της Σερβίας. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τους Σέρβους.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να είναι το προοίμιο δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

«Σε αυτή τη φάση έχουμε πολλές διαγνώσεις ασυμπτωματικών, που σημαίνει ότι ναι μεν βλέπουμε κρούσματα, αλλά τον Μάρτιο δεν είχαμε μεγάλο screening στην κοινότητα. Αντίθετα, τώρα κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ και πιάνουμε πιο πολλούς» είπε, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «είχαμε μια ήπια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων».

Το ενθαρρυντικό, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα στα νοσοκομεία. «Σε αυτή τη φάση η κατάσταση είναι ελεγχόμενη με μία σημαιούλα, δηλαδή το σημείο που μπορεί να γίνει το λάθος» τόνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This