Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι, «άδειοι» και ψυχολογικά πεσμένοι, δεν είστε οι μόνοι. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είστε πιθανότατα ένας από τους χιλιάδες πάσχοντες από το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης 2020».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα βασικά συμπτώματα είναι τρία: αίσθημα απώλειας ενέργειας ή εξάντλησης, αυξημένη ψυχική απόσταση από το αντικείμενο της εργασίας και μειωμένη αποδοτικότητα.
Φέτος μάλιστα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο έντονα, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα οικονομικά και πολιτικά ασταθές περιβάλλον.
«Το όριο ανάμεσα σε σπίτι και εργασία είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτο. Ακούω από όλο και περισσότερους ασθενείς ότι εργάζονται περισσότερες ώρες και ότι δυσκολεύονται να διαχωρίσουν πότε τελειώνει η δουλειά ώστε να εστιάσουν σε πράγματα εκτός αυτής» αναφέρει ο δρ Σαν Σάλινγκ από το Σίδνεϊ, τονίζοντας ότι η τηλεργασία δημιουργεί μια αίσθηση ότι πρέπει διαρκώς να βρισκόμαστε διαθέσιμοι για δουλειά, ανεξαρτήτως μέρας και ώρας.
Οι επιστήμονες συνιστούν σε όσους βιώνουν τέτοιου είδους συμπτώματα να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας, που μπορούν να τους δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις για να το ξεπεράσουν, αλλά και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους την άσκηση.
«Η κίνηση δημιουργεί συναίσθημα. Η κίνηση αλλάζει τη φυσιολογία και όταν αλλάζει η φυσιολογία αλλάζει στιγμιαία το συναίσθημα» τονίζει η προπονήτρια Τίφανι Χολ από το Σίδνεϊ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ενδορφινών που παράγονται μέσω της άσκησης στην ψυχολογία.