Κυριακή 20/6/2021

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός δέκα φορές ισχυρότερος!

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο στη νοτιοανατολική Ασία έχει εντοπιστεί ένα διαφορετικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το οποίο μελετάται επισταμένα στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας (IMR) στις Φιλιππίνες προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η μετάλλαξη καθιστά το στέλεχος πιο μολυσματικό από αυτό που γνωρίζουν ήδη οι επιστήμονες. Οι ειδικοί δε, φοβούνται πως το εν λόγω στέλεχος είναι 10 φορές πιο μολυσματικό από το ήδη γνωστό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες και ονομάζεται D614G. Εχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας συρροής που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου, ο οποίος επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε τη 14ήμερη καραντίνα, αλλά και σε ακόμη μία συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες. «Η νέα αυτή αναφορά ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ίσως να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας Noor Hisham Abdullah, κοινώς το εμβόλιο να αποδειχθεί μάταιο.

Στοιχεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την άλλη πλευρά, λέει πως δεν υπάρχουν προσώρας επαρκή στοιχεία για να ισχυριστεί κανείς πως ο D614G προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος φαίνεται να επικρατεί σιγά σιγά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας, επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία» έγραψε ο Noor Hisham στο facebook το Σάββατο, για να προσθέσει πως, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, αυτό το στέλεχος του Covid-19 εξαπλώνεται ευκολότερα και πιο γρήγορα, και προκαλεί σοβαρότερη συμπτωματολογία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ