Τρίτη 3/8/2021

Τι προκαλεί το αλκοόλ σε όσους εμβολιάζονται

Αποφυγή του αλκοόλ σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19 συνιστούν ειδικοί, καθώς μπορεί να μειώσει την ανοσολογική αντίδραση σε αυτό.

Το αλκοόλ αλλάζει τη σύσταση τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν το έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εισβολής ιών και βακτηρίων. Αυτό οδηγεί στην καταστροφή των ανοσοκυττάρων στο αίμα, γνωστών ως λευκά αιμοσφαίρια, συμπεριλαμβανομένων και των λεμφοκυττάρων, τα οποία επιτίθενται στους ιούς παράγοντας αντισώματα. Πειράματα της ειδικού δρος Ρονκ Ικάρια έδειξαν ότι τρία ποτήρια αλκοόλ είναι αρκετά για να μειώσουν τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων στο αίμα έως και κατά 50%.

Αποφυγή

Σύμφωνα με την ανοσολόγο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Σίνα Κρούισανκ, η μείωση των ανοσοκυττάρων μπορεί να μειώσει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, γι’ αυτό παρακινεί όσους πρόκειται να εμβολιαστούν να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ το χρονικό διάστημα κοντά στον εμβολιασμό τους. «Πρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλεύει ρολόι για να έχεις μια καλή αντίδραση στο εμβόλιο, επομένως αν πιεις αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ ή αμέσως μετά, δεν θα σε βοηθήσει» τόνισε.

Στους ενηλίκους τα λεμφοκύτταρα αποτελούν το 20-40% του συνολικού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων και είναι συγκεντρωμένα στα λεμφικά όργανα, όπως ο σπλήνας, οι λεμφαδένες και οι αμυγδαλές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ