Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι κάνει αισθητή την παρουσία του, οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε για τις κοντινές – ή και πιο μακρινές – παραλίες. Μαζί όμως με τα μπάνια, τις εκδρομές στη φύση και τα παιχνίδια στον ήλιο, κάνουν την εμφάνιση τους και μερικά μικρά, συνηθισμένα αλλά δυσάρεστα προβλήματα υγείας.
Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς τη συμβολή των γιατρών, φτάνει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, είναι το έγκαυμα από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να συμβεί με ελάχιστες ώρες ηλιοθεραπείας ή ακόμα και από το σολάριουμ. Όταν καούμε, νιώθουμε το δέρμα μας πολύ ζεστό και πονάει όταν το αγγίζουμε. Μερικές φορές μπορεί να δούμε και φουσκάλες ενώ λίγες μέρες αργότερα, το δέρμα μας αρχίζει και ξεφλουδίζει. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε πυρετό και να νιώσουμε ζαλάδα, ναυτία, κρυάδες και σωματική κόπωση. Αν, παρόλα τα αντηλιακά, καείτε από τον ήλιο η καλύτερη «συνταγή» είναι τα δροσερά ντους η κρύες κομπρέσες και η χρήση ενυδατικών κρεμών με αλόη βέρα.
Άλλο ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται συνήθως το καλοκαίρι είναι το «αυτί του κολυμβητή» ή αλλιώς οξεία εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για μία λοίμωξη του έξω ακουστικού πόρου που προκαλείται από την εισροή νερού στο αυτί, το οποίο πολλές φορές παρασύρει μαζί του βακτήρια ή μύκητες. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε μια τέτοια ωτίτιδα είναι να κολυμπάμε είτε φορώντας σκουφάκι που προστατεύει τα αυτιά είτε φορώντας ωτοασπίδες σιλικόνης.
Άλλα προβλήματα του καλοκαιριού μπορεί να είναι η αίσθηση της σωματικής κόπωσης από τη ζέστη και οι διάφοροι ερεθισμοί του δέρματος από τσιμπήματα εντόμων. Η εξάντληση λόγω ζέστης προκαλείται από την αφυδάτωση και αντιμετωπίζεται με άφθονα υγρά και παραμονή σε δροσερούς χώρους, ενώ οι δερματικοί ερεθισμοί αντιμετωπίζονται συνήθως με ειδικές λοσιόν.