1/12/2021

Χειριστικός σύντροφος: Είσαι θύμα ή θύτης σε μια σχέση;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να προσπαθούν να ελέγξουν όσους έχουν δίπλα τους και να τους «φέρνουν με τα νερά τους». Συχνά νιώθουμε ότι πέφτουμε θύματα των ανθρώπων που είναι γύρω μας και ότι μας εκμεταλλεύονται. Έχουμε σκεφτεί γιατί μας συμβαίνει αυτό;

«Ο χειριστικός άνθρωπος προσπαθεί να θέσει τον άλλον κάτω από το δικό του έλεγχο, με έμμεσο τρόπο, χρησιμοποιώντας τον συναισθηματικό εκβιασμό, την κολακεία, και υποτιμώντας τα δικαιώματά του. Είναι μία προσπάθεια να πιέσει τον άλλον να ενδώσει στις δικές του επιθυμίες», εξηγεί η Άσπα Πασπάλη, ψυχοθεραπεύτρια – παιδοψυχολόγος.

Ο χειρισμός είναι συχνό χαρακτηριστικό σε μια ερωτική σχέση και πολλοί μάλιστα τον μπερδεύουν με το φυσιολογικό ερωτικό παιχνίδι.
«Η χειριστική συμπεριφορά σε μια σχέση ξεκινά πολύ ήπια και στην αρχή κρύβει μια κολακεία. Μετά όμως γίνεται σχέση εξουσίας, που ο θύτης επιβάλλει τα θέλω του και τον έλεγχο του, ενώ το θύμα νιώθει φυλακισμένο», επισημαίνει η ίδια.

Πως θα  τον αναγνωρίσω

Ο χειριστικός σύντροφος υιοθετεί ορισμένες συμπεριφορές προκειμένου να ελέγξει το έτερον του ήμισυ και να το μετατρέψει σε όργανο ικανοποίησης των αναγκών του. Τον υποτιμά συνεχώς, τον μειώνει για τις ικανότητές του, την εμφάνιση του και τον υποβάλλει συνεχώς σε συγκρίσεις με άλλα άτομα, που υπερτερούν.

Έχει την ανάγκη να νιώθει ανώτερος και ισχυρός στην σχέση, ενώ θεωρεί αδυναμία τη έκφραση συναισθημάτων. Εκβιάζει με ψεύτικη τρυφερότητα, κάνοντας τον σύντροφό του να νιώθει ότι χρωστάει χάρη.

«Παίρνει δώρα, κάνει ρομαντικές χειρονομίες και σπουδαίες πράξεις σαν ανταμοιβή στην «καλή συμπεριφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Πασπάλη.

Κρατάει λογαριασμό, καταγράφοντας και απαριθμώντας την παραμικρή κίνηση μέσα στην σχέση.

«Οι υγιείς, σταθερές σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαιότητα. Είναι δεδομένο ότι ο ένας θα φροντίζει τον άλλο και δεν θα μετράει το κάθε τι που κάνει για να τον βοηθήσει», εξηγεί η κα. Πασπάλη.

Απευθύνει απειλές για χωρισμό, εάν δεν συμμορφωθεί ο άλλος με τα θέλω του, όπως για παράδειγμα «θα σε αφήσω» ή «θα χάσεις τα καλά που είχες από εμένα». Σταδιακά αυτές οι απειλές μπορεί να μεταμορφώνονται σε απειλή ότι θα μείνεις χωρίς σπίτι, ότι θα σου πάρει τα παιδιά ή ότι θα σε αφήσει χωρίς χρήματα αν δεν υποταχθείς στον έλεγχό του.

Συχνά κάνει επικρίσεις, πετά υπονοούμενα και κρύβει πράγματα. «Όλο αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερο υποκύπτει το θύμα, τόσο ο θύτης ζητά περισσότερα. Αυτό προκαλεί αίσθημα ασφυξίας σε μια σχέση», επισημαίνει η κα. Πασπάλη.

Η πηγή του κακού

Όλα τα παιδιά είναι χειριστικά, γιατί, λόγω ηλικίας, έχουν μεγαλύτερη «πρόσβαση» στο συναίσθημα από ό,τι στη λογική. Δεν γίνονται όμως όλα χειριστικοί ενήλικοι. Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν εκείνοι, που είχαν υποστεί χειριστική συμπεριφορά από τους γονείς τους.

«Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι θύτες είχαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Μεγάλωσαν σε ψυχρό περιβάλλον με συναισθηματικά ψυχρούς γονείς και έχουν μάθει πως ο μόνος τρόπος για να σχετίζεται με τους άλλους είναι μέσω ελέγχου της προσωπικότητας των άλλων», λέει η κα. Πασπάλη.

Ένας χειριστικός ενήλικος είναι ένας άνθρωπος, με βαθύτατα ναρκισσιστικό χαρακτήρα. Οι άλλοι υπάρχουν μόνο ως αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του. Δεν αντιλαμβάνονται τους άλλους ως αυτοτελείς προσωπικότητες αλλά σαν όργανα ικανοποίησης.

«Ο ψυχισμός του νάρκισσου είναι μια αρένα όπου συγκρούονται η ανάγκη για τους άλλους και ο φόβος μιας ενδεχόμενης απόρριψης από αυτούς», εξηγεί η κα. Πασπάλη.

Ο χειριστικός φοβάται τη ζωή και προσπαθεί να την ελέγχει. Έχει μια έντονη ανάγκη να νιώθει ανώτερος και ισχυρός στη σχέση του, για αυτό βρίσκει άτομα που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα συναισθήματα, ενδίδοντας στις απόπειρές τους για χειρισμό.

«Εάν ο άλλος επιχειρήσει να εξασκήσει δύναμη επάνω του θα αντεπιτεθεί, έτσι ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο που θεωρεί ότι χάνει. Και όταν δεν αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο του εαυτού του και των άλλων, αισθάνεται απειλή», προσθέτει η ίδια. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και δεν έχει ενσυναίσθηση, την ικανότητα να μπαίνει στην θέση του άλλου και να τον καταλαβαίνει.

Τα άτομα που λειτουργούν χειριστικά έχουν μια έντονη ανάγκη να έχουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να προέρχεται από συναισθήματα ανασφάλειας από την πλευρά τους, ακόμη κι αν συχνά φαίνεται ότι έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση.

Η πλευρά του «θύματος»

Κάθε θύμα υπάρχει γιατί υπάρχει ο δήμιος του και το αντίστροφο.

«Οι άλλοι, μας συμπεριφέρονται όπως εμείς τους επιτρέπουμε να μας συμπεριφέρονται. Όσο περισσότερο χώρο δίνουμε στον θύτη τόσο περισσότερο εκμεταλλεύεται αυτό τον χώρο. Αν δεν του δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να σταματήσουμε αυτή την συμπεριφορά θα συνεχίσει να το κάνει», υπογραμμίζει η κα. Πασπάλη.

Το θύμα δεν αντιλαμβάνεται πάντα την χειριστική συμπεριφορά. Συνήθως γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο και όχι από το ίδιο το άτομο. Το αν θα φύγει ή θα υπομείνει μια τέτοια σχέση, εξαρτάται από το πόσο υποφέρει και τι υποστηρικτικό δίκτυο έχει για να μπορέσει να φύγει από αυτή.

Αυτή η συμπεριφορά έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του θύματος, καθώς αναρωτιέται τι δεν έκανε καλά, γεμίζει ανασφάλειες, ενοχές και πέφτει η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του. Επίσης χάνει το αίσθημα της ευτυχίας, έχει εκρήξεις θυμού, νιώθει θλίψη, άγχος και μπορεί να εκδηλώσει αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

«Η χειριστική συμπεριφορά, αφήνει πολλές φορές ανεξίτηλα τραύματα. Για αυτό όσο πιο νωρίς την αντιλαμβάνεται κανείς, τόσο πιο γρήγορα θα αντιδράσει. Όσο την δέχεται, τόσο μεγαλύτερες οι πληγές στον ψυχισμό του», τονίζει.

Πως θα αντιμετωπίσω τον χειρισμό

Η ψυχοθεραπεύτρια Άσπα Πασπάλη προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίσει κανείς ένα χειριστικό σύντροφο:

  • Εστιάστε στο να αλλάξετε τον εαυτό σας και όχι το χειριστικό άτομο. Δεν βοηθάει να προσπαθήσετε με τη σειρά σας να χειριστείτε έναν χειριστικό άνθρωπο. Κινδυνεύετε να υποστείτε μεγαλύτερη χειριστικότητα εκ μέρους του.
  • Δεν θα αλλάξετε ένα χειριστικό άτομο εστιάζοντας στις αδυναμίες του και προσπαθώντας να το κάνετε να καταλάβει πως λειτουργεί.
  • Είναι χρήσιμο να μοιραστείτε μαζί του πως νιώθετε και πως επηρεάζει η συμπεριφορά του, εάν και συνήθως ένα χειριστικό άτομο δεν είναι ιδιαίτερα ικανό για ενσυναίσθηση και μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον σας στο μέλλον.
  • Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αλλάξει η χειριστική συμπεριφορά, είναι να την αποδυναμώσετε κάνοντας μια αλλαγή μέσα σας, αλλάζοντας έτσι τη δυναμική της σχέσης. Εάν πάψετε να συνεργάζεστε με τις χειριστικές τακτικές, θα αλλάξετε τη φύση της σχέσης.Όταν ένα χειριστικό άτομο πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να διατηρήσει τον έλεγχο στη σχέση, συνήθως τα παρατάει συχνά εγκαταλείποντας τη σχέση και βρίσκοντας κάποιον άλλον να ελέγξει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σουηδία: Εμφύτευση μικροτσίπ κάτω από το δέρμα (και) για το πιστοποιητικό Covid-19!

Μέχρι πρότινος, η εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους, που θα περιέχουν πλήθος προσωπικών πληροφοριών, ήταν...

Πόσο επηρεάζεται ο εγκέφαλος του εμβρύου από τον κορωνοϊό;

Θετικά νέα φέρνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει πως η ήπια έως...

Νέο «κοκτέιλ ελπίδας» στη μάχη με τον Covid-19

Νέο κοκτέιλ φαρμάκων αποδεικνύεται τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικό στο να αποτρέπει την εισαγωγή των...

Εφιαλτική πρόβλεψη του Φάουτσι για το τέλος της πανδημίας!

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγεία, Άντονι Φάουτσι, σε μία εμφάνιση...

Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία υγιών ερυθρών...

Μετάλλαξη Όμικρον: Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Νοτίου Αφρικής διαψεύδει τους πάντες!

Διαψεύδει όλους τους τρομολάγνους και τις τοποθετήσεις πανικού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη του...

«Συνάχι» ο Covid για κάποιον που θα νοσήσει δεύτερη φορά

Οσοι κολλούν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες πολύ σπάνια...

Σαράντης Κορνιώτης: Ο ιός κέρδισε την πρώτη μάχη με τον άνθρωπο.

Από τους απομονωμένους εργαστηριακούς βιολόγους στους απομονωμένους πολίτες που εκλιπαρούν για μισή δόση ζωής.Βρισκόμαστε...

Έρευνα αμφισβητεί ότι η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων

Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology καταρρίπτει τον όρο «Πανδημία των...

Παγκόσμιος τρόμος από την προειδοποίηση του προέδρου της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης για την μετάλλαξη του κορονοϊού

«Περαιτέρω μεταλλάξεις του ιού Covid-19 θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα στέλεχος τόσο μεταδοτικό όσο...

Το χάπι Μolnupiravir μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Σημαντική ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που έχει αναπτύξει κατά του κορωνοϊού έκανε...

Με μακρά Covid κινδυνεύουν και οι… εμβολιασμένοι άνω των 60

Τα εμβόλια κατά του Covid-19, αν και αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία έναντι σοβαρής...

«Εμβολιάστε τα παιδιά 5 -11 ετών με Pfizer» λέει τώρα ο ΕΜΑ

Τι αναφέρει για τις παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά

Σπέρνει τον τρόμο η νέα μετάλλαξη «Νου»

Αγωνία προκαλεί στους ειδικούς στη Βρετανία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη...

Μια… τσίχλα ίσως μας γλιτώσει από τον κορωνοϊό

Μια πειραματική τσίχλα που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση...

Κίνδυνος η μετάλλαξη Δέλτα για εγκύους και τα μωρά τους

Ερευνα έδειξε ότι οι εγκυμονούσες που κολλάνε την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αντιμετωπίζουν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Χαροπαλεύει ψάχνοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ ο διπλά εμβολιασμένος Παναγιώτης Κελεσίδης

Μάχη με τον κορωνοϊό δίνει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα της «λυπητερής»!

Αναρτώνται στην ΑΑΔΕ τα ποσά που πρέπει να αποδώσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Βόμβα»! Ο γυναικολόγος της Παρθένας Κουτμερίδου κατηγορεί τον σύζυγό της

Θλίψη και οδύνη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 42χρονης...

Κραυγή αγωνίας του Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη για τον εξαφανισμένο γιο του: «Πού είσαι, Νικόλα μου;»

«Φυλακισμένος» σε σέκτα, σε κάποια χώρα της Σκανδιναβίας ο 22χρονος;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ