2/7/2022

Η ταχυκαρδία δεν είναι πάντα ένα αθώο σύμπτωμα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

 Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τον καρδιολόγο, γιατί όπως λένε νιώθουν ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά ή έχουν την αίσθηση πως η καρδιά τους  «χάνει» ένα παλμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, αλλά κάποιες φορές ενδέχεται να κρύβουν μια παθολογική κατάσταση. Η ταχυκαρδία είναι ένας γενικός όρος που αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί παλμοί είναι ταχύτεροι από τους φυσιολογικούς.

Φυσιολογικά οι καρδιακοί παλμοί ενός ανθρώπου σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 75 το λεπτό.

«Η καρδιοπάθειες αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν ταχυκαρδίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ταχυκαρδία κρύβει απαραίτητα κάποια καρδιοπάθεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, αλλά και αθώες καταστάσεις, που μπορεί να ευθύνονται για την ταχυκαρδία», τονίζει ο καρδιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Οι συνήθεις ύποπτες αιτίες

Στην πιο απλή περίπτωση, η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε έντονη σωματική άσκηση ή σε στρες και έντονα συναισθήματα. Επίσης ορισμένοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και άλλες  συγγενείς ουσίες που απαντώνται στο καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ταχυκαρδία μετά την κατανάλωσή τους.

Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης πολλές χημικές ουσίες του περιβάλλοντος έχουν παρόμοια δράση στη καρδιά  και επηρεάζουν συχνά όσοι εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε διαρκή επαφή με αυτές. Πρόκειται  για ουσίες που περιέχονται σε χρώματα, κόλλες, βερνίκια, βενζίνη κ.α. Ταχυκαρδία προκαλούν πολλά ναρκωτικά, κυρίως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.

Τι μπορεί να κρύβει

Συχνά η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η βαλβιδοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια και μερικές μυοκαρδιοπάθειες. «Πολλές φορές η ταχυκαρδία, μπορεί να είναι και αρρυθμία, όπου τότε ονομάζεται ταχυαρρυθμία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή, σε γενετικά καρδιακά σύνδρομα όπως το Wolf-Parkinson-White, σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές κ.ά.», αναφέρει ο καρδιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Τα είδη της ταχυκαρδίας

Οι ταχυκαρδίες ανάλογα με τα αίτια που τις προκαλούν χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες ξεκινούν από τους κόλπους της καρδιάς. Εκδηλώνονται αιφνίδια, διαρκούν από λίγα λεπτά έως μερικές ημέρες και σταματούν ξαφνικά.

Δεν είναι επικίνδυνες άμεσα για την ζωή, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές όπως καρδιακή, ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά εάν υπάρχει εγκατεστημένη καρδιακή νόσος.

Οι κοιλιακές ταχυκαρδίες ξεκινούν από τις κοιλίες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθότι είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε κοιλιακή μαρμαρυγή και να οδηγήσουν στο θάνατο. «Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, η καρδιά χτυπά σε πολύ υψηλή συχνότητα, αδύναμα και ακανόνιστα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η άντληση αίματος, με κίνδυνο να οδηγηθεί το άτομο σε ανακοπή καρδιάς», εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου.

Υπάρχουν συμπτώματα;

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα περισσότερα άτομα με ταχυκαρδία δεν έχουν συμπτώματα. «Υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η καρδιά τους χτυπά γρήγορα και άλλοι που δεν το αντιλαμβάνονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της αρρυθμίας, όπου μερικοί χαρακτηριστικά αναφέρουν νιώθουν παύσεις που ακολουθούνται από αίσθημα ενός ισχυρού καρδιακού κτύπου. Αυτές οι μεταβολές του καρδιακού σφυγμού ονομάζονται «αίσθημα παλμών».

Μερικές φορές, η ταχυκαρδία δυσχεραίνει τη λειτουργία της καρδιάς, και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • Λιποθυμία

Απαραίτητες εξετάσεις

Η ταχυκαρδία θα πρέπει να οδηγήσει το άτομο στον καρδιολόγο. Εκείνος αρχικά θα ζητήσει ένα καρδιογράφημα, όπου θα αποτυπωθούν τυχόν ανωμαλίες στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς. Σε περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες, μπορεί να εφαρμοστεί φορητό σύστημα 24ωρης καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας (Holter).

Αν ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση,  μπορεί να υποβάλλει το άτομο σε τεστ κοπώσεως, για να προκληθεί αύξηση των καρδιακών παλμών και να φανεί τι κρύβεται πίσω από την ταχυκαρδία.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη της καρδιάς, μια αιματηρή εξέταση που γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Γίνεται με την εισαγωγή καθετήρων, υπό τοπική αναισθησία, με σκοπό την χαρτογράφηση των ηλεκτρικών δυναμικών της καρδιάς.

Θεραπεία

 Η θεραπεία της ταχυκαρδίας εξαρτάται από τα αίτιά της. «Στην αρχή διερευνούμε εάν τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν με μη φαρμακευτικά μέσα. Αρχικά, σε μια μη παθολογική κατάσταση, ζητάμε από το άτομο να μειώσει τον καφέ, το τσιγάρο, να ρυθμίσει την λειτουργία του θυρεοειδούς του κλπ.

Σε περίπτωση που δούμε ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή, που στοχεύει στην διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και εξάλειψη των αρρυθμιών», εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ταχυκαρδία αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται επιτυχώς με τη διέγερση του παρασυμπαθητικού συστήματος, με την δοκιμασία Valsava.

«Κρατάμε την μύτη κλειστή και πιέζουμε με δύναμη, για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Με αυτόν τον χειρισμό, προσπαθούμε να ανατάξουμε την αρρυθμία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εάν η τεχνική αποτύχει, τότε αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί η συγχρονισμένη απινίδωση (ηλεκτροσόκ), που γίνεται με μέθη.

Σε περίπτωση όπου ο ασθενής εμφανίζει απειλητική για την ζωή του κοιλιακή ταχυκαρδία, τότε ως πρώτη γραμμή θεραπείας, θεωρείται η φαρμακευτική.

«Χορηγούμε στους ασθενείς διάφορες φαρμακευτικές ουσίες όπως η ξυλοκαΐνη, η προκαϊναμίδη κ.α, που έχουν αντιαρρυθμική δράση», λέει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα φάρμακα, γίνεται εμφύτευση απινιδωτή, μια συσκευή που μοιάζει με τον βηματοδότη.

«Η συσκευή εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, η οποία την ιδιότητα να ανιχνεύει την κοιλιακή ταχυκαρδία και να δίνει ρεύμα στην καρδιά, (όταν δεν καταφέρει με βηματοδότηση να την ανατάξει) και κατ΄αυτό τον τρόπο να επαναφέρει την καρδιακή συχνότητα και ρυθμό», προσθέτει.

Σε περιπτώσεις που έχει αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή ή το άτομο έχει έντονα συμπτώματα όπως δύσπνοια ή υπόταση, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε ηλεκτρική κατάλυση, μια επεμβατική μέθοδο που μοιάζει με την στεφανιογραφία.

«Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικούς καθετήρες και με ραδιοσυχνότητες καταστρέφει ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς που εκπέμπει τα παθολογικά ηλεκτρικά σήματα», εξηγεί.

«Η μέθοδος έχει πολλά καλά αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που υποτροπιάζουν», καταλήγει. Ωστόσο η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

«Βγαίνουν συνεχώς νέα αντιαρρυθμικά φάρμακα, πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ και οι επεμβατικές θεραπείες εξελίσσονται στο τεχνικό κομμάτι, προσφέροντας υψηλότερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος 88% στο ιικό φορτίο – Έκκληση απο Παγώνη, Λινού, Λουκίδη και Θωμαΐδη για λήψη μέτρων

Αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου κορωνοϊού και στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπενθυμίζεται...

Θεοκλής Ζαούτης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν γνωρίζουμε πως κόλλησε το τελευταίο κρούσμα – Έρχεται εμβόλιο

Για το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα μας μίλησε ο...

Κορωνοϊός: Δραματική αύξηση 200% στο ιικό φορτίο της Αττικής

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις μελέτες των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας του...

Bακτήριο των γουρουνιών μεταλλάχθηκε και απειλεί με μόλυνση και τους ανθρώπους

Δεν έφτανε η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, που προκάλεσε συναγερμό σε ολόκληρο τον...

Διεθνής ιατρική επιτυχία στο Ιατρικό με αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας διαδερμικά

Παγκόσμια ελληνική πρωτιά στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας ανακοίνωσε η διοίκηση του Ομίλου του...

Αλαλούμ για την 4η δόση των εμβολίων!

«Βραβείο» προχειρότητας, επιπολαιότητας και κακού σχεδιασμού διεκδικεί η κυβέρνηση για το πρωτοφανές μπάχαλο που...

Εντοπίστηκε η πρώτη μετάδοση κορωνοϊού από γάτα σε άνθρωπο

Oμάδα επιστημόνων στην Ταϊλάνδη δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε η πρώτη μετάδοση...

Θρομβοπενία: Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία

Η θρομβοπενία είναι η ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα, η οποία αν...

Καμπανάκι από τον Καπραβέλο: Έχουμε αύξηση κατά 600% στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, κρούει ο διευθυντής...

Έχει 12πλασιαστεί η ταχύτητα πολλαπλασιασμού της ευλογιάς των πιθήκων

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούουν ειδικοί, καθώς ανακάλυψαν ότι ο ιός της ευλογιάς των...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Κατέρρευσε στην κηδεία του άντρα της η Δέσποινα Μοιραράκη – «Αντρούλη μου»

Με λυγμούς και πόνο ψυχής η Δέσποινα Μοιραράκη αποχαιρέτησε...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Αγωνία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο

Ανησυχία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο, με τον παρουσιαστή να...

Στιγμές βασιλικής χλιδής στο προεδρικό μέγαρο

Εικόνες χλιδής που είχαμε να ζήσουμε από την χρυσή...

Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του Γιάννη Μπέζου για τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μπέζου, που...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ