Νέα δεδομένα για την μυοκαρδίτιδα που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο στους νέους

Τι αναφέρουν οι νέες έρευνες

Must Read

Νέα δεδομένα για την πιθανή παρενέργεια του εμβολιασμού στους νέους που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, έφερε στο φως νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι περισσότεροι από τους λίγους έφηβους και νέους κάτω των 21 ετών, οι οποίοι εμφάνισαν ύποπτη μυοκαρδίτιδα, είχαν ήπια συμπτώματα και βελτιώθηκαν γρήγορα.

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εξασθενήσει την καρδιά και να επηρεάσει το ηλεκτρικό σύστημά της, το οποίο της επιτρέπει να χτυπά ομαλά. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή και φλεγμονής προκαλούμενης από ιό. Φέτος το καλοκαίρι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε μία πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και στη μυοκαρδίτιδα, ιδίως σε άτομα κάτω των 39 ετών.

Όμως, όπως δήλωσε ο δρ Ντόναλντ Λόιντ-Τζόουνς, πρόεδρος της American Heart Association, «οι έρευνες συνεχίζουν να βρίσκουν ότι οι σχετιζόμενες με τα εμβόλια Covid-19 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας είναι πολύ ασυνήθιστες και κυρίως ήπιες. Σαφέστατα τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων Covid-19, που είναι αποτελεσματικά κατά 91% στην αποτροπή επιπλοκών της σοβαρής Covid-19, του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, ξεπερνούν κατά πολύ τους πολύ σπάνιους κινδύνους παρενεργειών όπως η μυοκαρδίτιδα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, νέα μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Τζέιν Νιουμπέργκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation» της American Heart Association, ανέλυσε στοιχεία από 26 παιδιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εστιάζοντας σε άτομα κάτω των 21 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι μετά από εμβολιασμό είχαν εμφανίσει επιβεβαιωμένη ή πιθανή μυοκαρδίτιδα (συνολικά 139 άτομα 12 έως 20 ετών), είχαν μέση ηλικία 16 ετών και το 90% ήταν αγόρια. Το 98% των περιστατικών εμφανίστηκε μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA και το 91% μετά τη δεύτερη δόση.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων έγινε κατά μέσο όρο δύο ημέρες μετά το εμβόλιο. Τα συνηθέστερα συμπτώματα ήταν ο πόνος στο στήθος (99%), ο πυρετός (31%) και η δύσπνοια (27%). Σχεδόν το ένα πέμπτο των ασθενών (19%) χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά κανένας δεν πέθανε. Οι μισοί ασθενείς γύρισαν στο σπίτι τους μετά από δύο ημέρες.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, ύποπτης ότι σχετίζεται με τα εμβόλια Covid-19 στους νέους κάτω των 21 ετών, είναι ήπιες και οι ασθενείς γίνονται γρήγορα καλά. Περιμένουμε, πάντως, περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τη μακροπρόθεσμη πορεία των ασθενών με τέτοια μυοκαρδίτιδα. Επίσης, είναι ανάγκη να μελετήσουμε τους παράγοντες κινδύνου και τους μηχανισμούς αυτής της σπάνιας επιπλοκής», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα Ντόντγκναν Τρούονγκ.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας στα παιδιά, ιδίως στα αγόρια και στους νέους ενήλικες, που εμφανίζουν πόνο στο στήθος κατά την πρώτη εβδομάδα μετά από εμβόλιο Covid-19.

Ο δρ Λόιντ-Τζόουνς τόνισε ότι «και τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη θέση της American Heart Association ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή, άκρως αποτελεσματικά και θεμελιώδη για να σώσουν ζωές, προστατεύοντας τις οικογένειές μας και τις κοινότητές μας έναντι της Covid-19, και δίνοντας ένα τέλος στην πανδημία. Παρακαλώ εμβολιάστε το παιδί σας το συντομότερο δυνατό».

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This