Παρά την ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητά της, η παραλλαγή Ομικρον έχει προκαλέσει αισιοδοξία σε μερίδα των ειδικών που εκτιμούν πως, εάν η νέα παραλλαγή επικρατήσει, ίσως να είμαστε σε θέση σε λίγο καιρό να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ή έστω των πολύ αυστηρών μέτρων.
«Η Ομικρον δεν είναι η ίδια ασθένεια που βλέπαμε πέρυσι», ενώ η υψηλή θνητότητα, τουλάχιστον για τη Βρετανία, «αποτελεί παρελθόν», σύμφωνα με κορυφαίο ανοσολόγο της χώρας. Ο σερ Τζον Μπελ, επίτιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι, παρά την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της Ομικρον, «η ασθένεια εμφανίζεται λιγότερο βαριά και πολλοί είναι εκείνοι που περνούν μόνο λίγες ημέρες στο νοσοκομείο». Λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται οξυγόνο υψηλής ροής, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας έχει περιοριστεί στις τρεις ημέρες.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Daily Mail», ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία στην Αγγλία με Covid-19 είναι μικρότερος και από τον μισό την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο τετραπλάσιος, σε ακόμη μία ενθαρρυντική ένδειξη σχετικά με τις συνέπειες της παραλλαγής Ομικρον. Παράλληλα, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από το νέο στέλεχος, είχε τη Δευτέρα 8.474 νοσηλείες με κορωνοϊό, έναντι 19.277 στις 27 Δεκεμβρίου του 2020. Παρότι η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών είναι σημαντική από μέρα σε μέρα, προσθέτοντας σχεδόν 1.000 νέους ασθενείς καθημερινά, στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, όπως εκείνα που προκαλούσαν τα στελέχη Αλφα και Δέλτα, ενώ ακόμη και τα κρούσματα πλέον εμφανίζουν ανάσχεση. Ορισμένοι επιστήμονες πάντως επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην εισαγάγει νέους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία εν όψει Πρωτοχρονιάς, με ορισμένους να περιγράφουν αυτή την απραξία ως «τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των επιστημονικών συστάσεων και της νομοθεσίας» από το ξέσπασμα της πανδημίας.