Οι… εχθροί των δοντιών

Must Read

H πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά. Πρέπει να προσέχουμε τι και πόσο συχνά τρώμε.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμόνι) είναι πολύ όξινα και με τον καιρό μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία (το σμάλτο) των δοντιών. Ο χυμός πορτοκαλιών είναι λιγότερο όξινος, ενώ πολλοί χυμοί του εμπορίου είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D, που δρουν προστατευτικά στα δόντια.

Καραμέλες: Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν. Στη διαδικασία αυτή παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα. Οσον αφορά τις σκληρές καραμέλες, αν και δεν κολλάνε τόσο πολύ στα δόντια, διαλύονται με αργό ρυθμό, επομένως πάλι μένει η ζάχαρη επί αρκετά λεπτά στο στόμα και τα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να παράγουν επιβλαβή οξέα. Αν μάλιστα έχουν και ξινή γεύση, τόσο το χειρότερο. Επιπρόσθετα, όσοι συνηθίζουν να μασάνε τις σκληρές καραμέλες αντί να τις αφήνουν να λιώνουν στο στόμα κινδυνεύουν να υποστούν ράγισμα σε ένα ή περισσότερα δόντια.

Πίκλες: Οι πίκλες συχνά παράγονται σε όξινο μέσο (συνήθως ξίδι), που τους προσδίδει τη χαρακτηριστική ξινή και αλμυρή γεύση τους. Ταυτοχρόνως, όμως, τις μετατρέπουν σε πιθανή απειλή για την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών. Μελέτες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωσή τους ή χωρίς συνοδευτικό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών κατά σχεδόν 85%. Η λύση είναι επομένως να τις τρώτε πιο σπάνια και με το φαγητό.

Κράκερ, τσιπς: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου, που συχνά μασουλάμε μέσα στην ημέρα, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This