Κένταυρος: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική

Must Read

Στον νέο πονοκέφαλο της διεθνούς αλλά και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας εξελίσσεται η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού Κένταυρος. Η επιχείρηση για την αναγνώριση και κωδικοποίηση των χαρακτηριστικών της νέας μετάλλαξης είναι πυρετώδης, καθώς υπ’ αριθμόν ένας στόχος των επιστημόνων είναι να μη βρεθεί η παγκόσμια κοινότητα μπροστά σε νέες και δυσάρεστες εξελίξεις.

Η μετάλλαξη, που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 10 χώρες, χαρακτηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων «παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Τα πρώτα στοιχεία που έρχονται, ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστούν ενθαρρυντικά, καθώς αυτό που διαφαίνεται είναι πως η μετάλλαξη Κένταυρος είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, όμως είναι λιγότερο θανατηφόρα.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν φαίνεται να ευθύνεται για την αύξηση των θανάτων. «Στην Ινδία βρέθηκε την 1η Ιουνίου. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και δεν έχουμε αύξηση στους θανάτους. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε έναν μεταδοτικό ιό, που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος. Αρα, δεν μας τρομάζει τόσο πολύ η μεταδοτικότητα, αρκεί να προστατεύσουμε τους ευάλωτους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία με τη σειρά της συνέστησε ψυχραιμία, εξηγώντας πως τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. «Τη νέα αυτή μετάλλαξη τη γνωρίζουμε ήδη από τον Μάιο» αποκάλυψε και συμπλήρωσε: «Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού. Εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό, διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους».

«Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα απ’ όσο περιμέναμε. Για καθεμία μετάλλαξη δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες» σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Ομικρον και περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, κόπωση ή αδυναμία, πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή και άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.

Κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Ομικρον και υποπαραλλαγές της είναι κυρίως πονόλαιμος και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυϊκοί πόνοι, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με Covid-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας. Σημειώνεται ότι, λόγω της μικρότερης περιόδου επώασης που χαρακτηρίζει την Ομικρον και τις υποπαραλλαγές της, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτερα μετά τη μόλυνση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This