Φλεβίτιδα και καλοκαίρι: Συμβουλές από τον ειδικό για «ανάλαφρα» & υγιή πόδια

Must Read

Οι φλεβικές παθήσεις εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, ως απότοκο του σύγχρονου τρόπου ζωής, που ευνοεί την πολύωρη εργασία και την καθιστική ζωή. Ωστόσο, οι πάσχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φλεβίτιδα είναι επιδεινούμενη και εξελικτική νόσος, γι’ αυτό η θεραπεία της δεν πρέπει να αμελείται. Συναντήσαμε τον θωρακοχειρουργό-αγγειοχειρουργό, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για τις σύγχρονες μεθόδους θεραπευτικής παρέμβασης, ενώ μοιράστηκε μαζί μας χρήσιμες συμβουλές για την καλή λειτουργία του φλεβικού συστήματος, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και τα συμπτώματα της φλεβίτιδας κατά κανόνα επιδεινώνονται.

Πόσο συχνές είναι οι φλεβικές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό; Ο δυτικός τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών με φλεβική ανεπάρκεια;

Οι φλεβικές παθήσεις έχουν αυξημένη συχνότητα στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες. Η σύγχρονη ζωή, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, δρα υποβοηθητικά στην εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Η καθιστική ζωή ή η εργασία σε μόνιμη ορθοστασία χωρίς ιδιαίτερη άσκηση, το αυξημένο βάρος και η χρήση ορμονικών σκευασμάτων έχουν αυξήσει τη φλεβίτιδα και τις επιπλοκές της.

Φλεβική ανεπάρκεια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνήθως αγνοούν οι ασθενείς; Είναι η φλεβική ανεπάρκεια εξελικτική νόσος και σε τι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Η φλεβική ανεπάρκεια από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ποτέ δεν μένει στάσιμη, αλλά δυστυχώς επιδεινώνεται. Φλεβική ανεπάρκεια αποκαλούμε τη δυσκολία επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα. Επομένως αυτό προκαλεί στασιμότητα αίματος στα πόδια και ανάγκη δημιουργίας κιρσών από τον οργανισμό για να διοχετευτεί το λιμνάζον αίμα. Οι κίνδυνοι είναι δύο: πρώτον η δημιουργία τεράστιου δικτύου κιρσών με την πάροδο του χρόνου και δεύτερον, η τοπική πήξη του αίματος δηλαδή, η θρόμβωση. Η φλεβίτιδα χωρίς θεραπεία πάντοτε οδηγεί είτε σε αφόρητες ενοχλήσεις στα πόδια (πρήξιμο, κράμπες, καυσαλγία), είτε σε αισθητική δυσμορφία, είτε σε θρόμβωση που είναι πάντα μια απειλή ζωής.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αποκατάσταση της φλεβίτιδας;

Η θεραπεία είναι καταρχήν φαρμακευτική αγωγή με φλεβοτονικά σκευάσματα που ενισχύουν τη δύναμη επιστροφής του αίματος από τα πόδια. Αυτά μαζί με συστηματική άσκηση αρκούν για την πρώτη ανακούφιση. Μία άλλη θεραπευτική παρέμβαση είναι η «εξαφάνιση» του ενοχλητικού επιφανειακού δικτύου φλεβών είτε για αισθητικούς είτε για ουσιαστικούς λόγους ανακούφισης. Αυτό επιτυγχάνεται με 3 τρόπους: α) χαμηλής έντασης laser β) RF ραδιοσυχνότητες. Και τα 2 αποτελούν κατεξοχήν αισθητικές παρεμβάσεις για φλεβίτιδα μέχρι 2mm διάμετρο και γ) σκληροθεραπεία που είναι η έγχυση μέσα στις φλέβες φαρμακευτικής ουσίας που λειτουργεί καταστρεπτικά στις φλέβες και τις εξαφανίζει. Έχει ανακουφιστικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος, όταν η φλεβίτιδα συνδυάζεται με βαλβιδική ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος, τότε συστήνεται σαφηνεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση του επιπολής δικτύου των φλεβών. Αυτό, ανάλογα με τη βαρύτητα της βαλβιδικής ανεπάρκειας γίνεται είτε με κλασική μέθοδο (απολίνωση και αφαίρεση) είτε με ενδοαυλική καταστροφή της φλέβας με Laser ή RF. Η επιλογή της μεθόδου αφορά στον θεράποντα ιατρό.

Μπορεί ένας ασθενής να προχωρήσει σε θεραπεία των κιρσών κάτω άκρων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι;

Ασφαλώς, όλα γίνονται εφόσον είναι απαραίτητο σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Γενικότερα, τι θα πρέπει να προσέχουν τους καλοκαιρινούς μήνες όσοι πάσχουν από φλεβίτιδα;

Το καλοκαίρι η αυξημένη θερμοκρασία διαστέλλει τις φλέβες και πρακτικά επιδεινώνει τα συμπτώματα της φλεβίτιδας. Συχνά, το καλοκαίρι είναι η αιτία πρωτοεμφάνισης των συμπτωμάτων και συνειδητοποίησης εκ μέρους του ή της ασθενούς ότι κάτι δεν πάει καλά στα πόδια. Για αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι πρέπει να επισκεπτόμαστε τον αγγειολόγο και να παίρνουμε οδηγίες για φάρμακα, ανάπαυση μεσημεριανή με τα πόδια σε ανάρροπη θέση, αποφυγή ηλιοθεραπείας, άφθονη χορήγηση υγρών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ταξιδιών μακράς διαρκείας, κ.λπ.

Τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του φλεβικού μας συστήματος;

Η κίνηση ή η συστηματική γυμναστική είναι αυτό που εξασφαλίζει καλή επιστροφή του αίματος από τα πόδια. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς για ένα καλό φλεβικό σύστημα. Αν πάντως εμφανιστεί ανεπάρκεια, τότε μπαίνουμε σε καθεστώς θεραπείας, διότι η φλεβίτιδα είναι επιδεινούμενη και εξελικτική νόσος.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι πάντα στη διάθεσή σας στο 693 747 4174.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This