Το μποτιλιάρισμα είναι γνωστό ότι κάνει τα νεύρα «τσατάλια», αυξάνει το στρες και προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία καθημερινά. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε έως τώρα είναι το γεγονός ότι μπορεί και να μας… καραφλιάσει. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις ώρες αιχμής στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση φαλάκρας.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στη Μαδρίτη, τα ρυπογόνα σωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα καταστρέφουν το δέρμα που κρατά τα τριχοθυλάκια, με συνέπεια την απώλεια μαλλιών, που «μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση φαλάκρας».
Ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Χιγιού Τσουλ Κουόν του Future Science Research Centre της Νότιας Κορέας έκαναν πειράματα στο εργαστήριο πάνω σε ανθρώπινα κύτταρα από το τριχωτό της κεφαλής, τα οποία εξέθεσαν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10, που υπάρχουν στη σκόνη, και σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκινητήρες. Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθενται σε ρυπογόνα σωματίδια τόσο μειώνονται τα επίπεδα των σημαντικών πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες ώστε τα μαλλιά να διατηρούνται και να μεγαλώνουν.
Ειδικότερα, η παρουσία σωματιδίων PM10 και σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκινητήρες μείωσε τα επίπεδα της β – κατενίνης, πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Παράλληλα, βρέθηκε ότι τα επίπεδα τριών άλλων πρωτεϊνών, της κυκλίνης D1, της κυκλίνης Ε1 και της εξαρτώμενης από την κυκλίνη κινάση, που είναι επίσης υπεύθυνες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μαλλιών, ήταν χαμηλά.