Αντιμετώπιση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου: συντηρητική θεραπεία και χειρουργικές προσεγγίσεις

Συντάκτης: Newsroom

Πότε εμφανίζεται το μεταθρομβωτικό σύνδρομο και ποιοι παράγοντες το προκαλούν; Ποια είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση για την αντιμετώπιση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου; Ένας ασθενής με οξεία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση διατρέχει κίνδυνο 30-40% να αναπτύξει σοβαρό μεταθρομβωτικό σύνδρομο, μέσα στα επόμενα 2 έτη. Υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, ανάλογα το είδος και την περιοχή της βλάβης. Ο αγγειοχειρουργός καλείται να εξετάσει και να αξιολογήσει την περίπτωση του κάθε ασθενή ξεχωριστά, ώστε να προχωρήσει στην επιλογή της καταλληλότερης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου.

Συναντήσαμε τον αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα για να μας ενημερώσει σχετικά με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την αντιμετώπιση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον ασθενή.

Τι είναι το μεταθρομβωτικό σύνδρομο και ποια θεωρείται η βασική αιτία του;

Μεταθρομβωτικό σύνδρομο ονομάζουμε την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς μετά από μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση στο κάτω άκρο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι από ένα ήπιο πρήξιμο στο σκέλος, χωρίς συμπτώματα, έως ένα σοβαρό πρήξιμο με έντονους πόνους και ανοιχτή επώδυνη πληγή, η οποία δεν μπορεί να κλείσει με συντηρητικά μέτρα. Πρόκειται, ουσιαστικά για τις καταστροφικές συνέπειες του θρόμβου μέσα στις φλέβες. Η καταστροφική επίδραση του θρόμβου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με καταστροφή των φλεβικών βαλβίδων που είναι υπεύθυνες για την φλεβική κυκλοφορία, είτε με μετατροπή του θρόμβου σε σκληρή ουλή που κλείνει τις φλέβες και, έτσι το αίμα εγκλωβίζεται μέσα στο πόδι προκαλώντας όλα τα δυσάρεστα προβλήματα στον ασθενή. Συνήθως υπάρχει συνδυασμός των δύο παραπάνω φαινομένων (καταστροφή βαλβίδων-απόφραξη).

Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουμε;

Μεταθρομβωτικό σύνδρομο παρατηρείται μόνο μετά από μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Όταν υπάρχει τέτοιο ιατρικό ιστορικό κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η πολύωρη ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος από τον αγγειοχειρουργό;

Η διάγνωση από τον ειδικό αγγειοχειρουργό μπορεί να γίνει εύκολα από το ιατρικό ιστορικό και την απλή κλινική εξέταση. Επιβεβαίωση της διάγνωσης και συλλογή λεπτομερειών για την νόσο μπορούμε ακόμα να αποκτήσουμε με τον υπερηχογραφικό έλεγχο (τρίπλεξ), την μαγνητική αγγειογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις με την κλασική αγγειογραφία που γίνεται με την χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού.

Πότε συστήνεται η συντηρητική λύση και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία του μεταθρομβωτικού συνδρόμου είναι συντηρητική, κυρίως με την χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ανάγκη για χειρουργική παρέμβαση υπάρχει σε σοβαρές καταστάσεις, όπου έχουμε έντονα ενοχλήματα πόνου, βάρους, καύσους, σημαντικής δυσκολίας στην βάδιση, πολύ μικρή ανοχή στην ορθοστασία, και φυσικά σε ανοιχτές πληγές. Επιπλέον, σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπεία να ελεγχθούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Ποια διαδικασία ακολουθείται στη χειρουργική προσέγγιση;

Χειρουργικά υπάρχουν οι εξής επιλογές:

α. Διάνοιξη των αποφραγμένων φλεβών με ενδοαυλικούς νάρθηκες (stents). Πρόκειται για ενδοαγγειακές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν διαδερμικά (χωρίς τομές). Οι ενδοαγγειακές τεχνικές στις εν τω βάθει φλέβες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις κλασικές ενδοαγγειακές επεμβάσεις των αρτηριών, με τις οποίες οι περισσότεροι αγγειοχειρουργοί είναι εξοικειωμένοι. Ως εκ τούτου, απαιτείται εξειδίκευση και εμπειρία, συγκεκριμένα, στην ενδοαγγειακή φλεβική χειρουργική.

β. Υβριδική αποκατάσταση. Υβριδική αποκατάσταση ονομάζουμε τον συνδυασμό ενδαγγειακής επέμβασης με τοποθέτηση stents, όπως αναφέρθηκε πριν, με ανοιχτό χειρουργείο για τον καθαρισμό ουλής που αποφράσσει την κοινή μηριαία φλέβα. Στις επεμβάσεις αυτές, όπου πρέπει να γίνει διάνοιξη του αποφραγμένου δρόμου, η κοινή μηριαία είναι το πρώτο και πιο σημαντικό τμήμα του δρόμου που πρέπει να ανοίξουμε για να περάσει το αίμα. Σε έντονες βλάβες της κοινής μηριαίας φλέβας το stent είναι επισφαλές και έχει αυξημένο κίνδυνο να βουλώσει και να έχουμε υποτροπή της νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σωστή αντιμετώπιση είναι του ανοιχτού καθαρισμού της κοινής μηριαίας με αφαίρεση της ουλής που την αποφράσσει. Η διαδικασία ονομάζεται ενδοφλεβεκτομή, είναι τεχνικά πολύ απαιτητική, αλλά σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα που διαρκούν.

γ. Σπανιότερα, όταν οι καταστραμμένες βαλβίδες και όχι η απόφραξη είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα πραγματοποιούνται ανοιχτές επεμβάσεις όπου φλεβικά τμήματα που έχουν κατεστραμμένες βαλβίδες μεταφέρονται από την φυσική τους θέση πάνω σε τμήματα όπου έχουν λειτουργικές βαλβίδες (μετάθεση μηριαίων φλεβών).

Υπάρχουν επιπλοκές;

Ευτυχώς οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Με την παγκόσμια εμπειρία των τελευταίων ετών έχουν ελαχιστοποιηθεί οι σοβαρές επιπλοκές όπως η ρήξη της φλέβας κατά την διάνοιξη του stent ή η μετακίνησή του πέραν του σημείου τοποθέτησής του. Επίσης, τα αιματώματα στις περιοχές παρακέντησης παρατηρούνται στην ίδια συχνότητα με άλλες πιο απλές ενδαγγειακές επεμβάσεις. Επιπλέον, στην περίπτωση του ανοιχτού χειρουργείου, δηλαδή της ενδοφλεβεκτομής, μπορεί να παρατηρηθούν τοπικές επιπλοκές στην περιοχή της τομής, όπως αιματώματα, συλλογή λέμφου ή ακόμη και μόλυνση του τραύματος. Οι τοπικές αυτές επιπλοκές μπορούν να ελεγχθούν προστατεύοντας τις φλέβες και το χειρουργικό αποτέλεσμα.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα σοβαρό μεταθρομβωτικό σύνδρομο με εκτεταμένη χρόνια απόφραξη των κεντρικών φλεβών της πυέλου και του μηρού;

Το σοβαρό μεταθρομβωτικό σύνδρομο με τους πόνους στο πόδι, το σοβαρό οίδημα και τις ανοιχτές πληγές χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες αποφράξεις των λαγονίων φλεβών και της κοινής μηριαίας φλέβας. Αν οι βλάβες στην κοινή μηριαία φλέβα (όπως μας δείχνει η μαγνητική αγγειογραφία και ο ενδαγγειακός υπέρηχος) δεν είναι σημαντικές μπορούμε να εφαρμόσουμε την ενδαγγειακή θεραπεία χρησιμοποιώντας μόνο stents. Αν όμως η κοινή μηριαία έχει σημαντικές βλάβες (που είναι και το πιο πιθανό) θα πρέπει να προχωρήσουμε στην υβριδική θεραπεία που έχει τα ακόλουθα βήματα:

α. Προσπέλαση διαδερμικά της ιγνυακής φλέβας (της φλέβας πίσω από το γόνατο). Με ειδικά ενδαγγειακά σύρματα και καθετήρες περνάμε τις αποφράξεις για να φτάσει το άκρο του σύρματος στην κεντρική φλέβα στην κοιλιά (κάτω κοίλη φλέβα).

β. Συνεχίζουμε με ανοιχτό χειρουργείο, όπου κάνουμε τομή στο πάνω μέρος του μηρού προς την βουβωνική περιοχή. Παρασκευάζουμε τις μηριαίες φλέβες και ανοίγοντας την κοινή μηριαία φλέβα αφαιρούμε την ουλή (ενδοφλεβεκτομή).

γ. Μετά τον καθαρισμό και πριν κλείσουμε την κοινή μηριαία φλέβα με το σύρμα που έχει τοποθετηθεί στο βήμα Α περνάμε τα stents και τα ανοίγουμε στην κατάλληλη θέση.

δ. Κάποιες φορές υπάρχει και ένα τέταρτο βήμα η τοποθέτηση μίας επικοινωνίας (φίστουλα) από το αρτηριακό δίκτυο προς το φλεβικό. Αυτή η επικοινωνία είναι χρήσιμη όταν οι ροές από το πόδι προς τα stents είναι χαμηλές για να κρατούν ικανοποιητική ροή αίματος προς τα stents και έτσι να τα κρατήσουν ανοιχτά. Αυτή η επικοινωνία κλείνει συνήθως μόνη της στους 2-3 μήνες, διαφορετικά με μια μικροεπέμβαση την κλείνουμε εμείς.

Παρατηρούμε ότι η διαδικασία του υβριδικού χειρουργείου είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα, συγκριτικά με την ενδαγγειακή θεραπεία. Παρ ‘όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις είναι η σωστότερη επέμβαση, με την οποία εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και είναι ο μόνος τρόπος τα stents να παραμείνουν ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιος είναι ο ρόλος του έμπειρου αγγειοχειρουργού;

Οι επεμβάσεις στο μεταθρομβωτικό σύνδρομο αποτελούν μία πολύ θετική εξέλιξη για αυτή την πολύ ταλαιπωρημένη ομάδα ασθενών, η οποία, μέχρι πρότινος ήταν καταδικασμένη σε μία πολύ κακή ποιότητα ζωής. Επί του παρόντος, ένας πολύ μικρός αριθμός αγγειοχειρουργών είναι εκπαιδευμένος να εκτελέσει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Ιδιαίτερα η ενδοφλεβεκτομή πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως. Ευθύνη του αγγειοχειρουργού είναι να μην υποεκτιμά τις συνέπειες του συνδρόμου και να παραπέμπει σε ειδικούς τους ταλαιπωρημένους αυτούς ασθενείς.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός, Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191. Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε Instagram , Facebook & YouTube.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις

Η γυναικολογική ογκολογία είναι ένας κρίσιμος κλάδος της γυναικολογίας, ο οποίος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των νεοπλασμάτων στα γυναικεία γεννητικά...

Η «ορμόνη της αγάπης» αποτελεί «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Αγαπήστε το ταίρι σας και δεν θα το... ξεχάσετε ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς με βάση το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο...

Δωρεάν κλινικές εξετάσεις με το πρόγραμμα «Πρόληψη» του Μetropolitan στα Καλάβρυτα

Η «Πρόληψη» των  θεραπευτηρίων Metropolitan Hospital και Metropolitan General του Ομίλου HHG, βρέθηκε στα Καλάβρυτα το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Φεβρουαρίου, διενεργώντας δωρεάν προληπτικές...

Τζάμπα ευτυχία!

Η ευτυχία μπορεί να είναι ανεκτίμητης αξίας, όμως δεν κοστίζει τίποτα να την αποκτήσει κανείς. Ή, τουλάχιστον, δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα,...

Τι είναι αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα που ταλαιπώρησε τον Χρήστο Μάστορα

Ο Χρήστος Μάστορας ακύρωσε τις εμφανίσεις του στο Έναστρον και αποκάλυψε ότι τον ταλαιπώρησε η αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα. Δημοσίευσε, μάλιστα, φωτογραφίες στις οποίες είναι εμφανώς...

Επεμβατική διερεύνηση και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος είναι γνωστό ότι αποτελεί μαζί με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα την πλέον συχνή αιτία θανάτου. Η πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής η/και...

Διεθνής συναγερμός για τον νέο ιό ευλογιάς «Alaskapox» – Ένας νεκρός και φόβος εξάπλωσης

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την νέα μορφή ευλογιάς, «Alaskapox», με έναν νεκρό. Οι υγειονομικές Αρχές της Αλάσκα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν...

Η συνεπής φροντίδα του Metropolitan Hospital που κάνει τη διαφορά

Από το 2017 που δημιουργήθηκε το Hellenic Healthcare Group, έχει ως κεντρικό του στόχο να εξελίξει την ιατρική φροντίδα στην Ελλάδα και την Κύπρο,...

Προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να τρώτε fast food στην εγκυμοσύνη

Σοκάρει ο λόγος για τον οποίο ερευνητές από τις ΗΠΑ συστήνουν στις εγκύους να αποφεύγουν διά ροπάλου το fast food. Ανακάλυψαν ότι από το...

Η ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Εργασίας!

Ηχηρή διαμαρτυρία

Συναγερμός στη χώρα με τον στρεπτόκοκκο: Πέντε χρήσιμες πληροφορίες από ΕΟΔΥ και παιδιάτρους

Την ώρα που τα κρούσματα στρεπτόκοκκου ολοένα και αυξάνονται στην χώρα και ενώ ήδη έχουν χάσει την ζωή τους ανήλικα παιδιά, αλλά και νέοι...

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Σκεύασμα για την αρθρίτιδα διακινείται παράνομα

«Καμπανάκι» από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων την Τετάρτη για το Hondrofrost, ένα σκεύασμα για πόνους στις αρθρώσεις. Το φάρμακο αυτό δεν είναι εγκεκριμένο και...

Η μεσογειακή διατροφή διατηρεί το μυαλό «ξυράφι» ακόμη και σε ηλικιωμένους με συμπτώματα άνοιας

Ασπίδα προστασίας από την άνοια υψώνει η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία ανακάλυψε μάλιστα ότι διατηρεί το μυαλό «ξυράφι» ακόμη και...

ΕΟΠΥΥ: Παράδοση κατ’οίκον των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις

Ξεκινά η αποστολή στο σπίτι των φαρμάκων που χρειάζονται ασθενείς με σοβαρές παθήσεις. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η διαδικασία θα γίνεται...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tο «ευχαριστώ» της Καρυστιανού – Ξεπέρασαν τις 600.000 οι υπογραφές για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας

Πάνω από 640.000 υπογραφές έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το διαδικτυακό ψήφισμα που ξεκίνησε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.Οι...

Στον… πάγο το «My Style Rocks»

«My Style Rocks» ναι, αλλά next year! Από το... τηλε-μπουκέτο της επόμενης σεζόν, όπως φαίνεται, θα απουσιάζει το ριάλιτι μόδας με την Κατερίνα Καραβάτου,...

Την Τετάρτη «παραλύει» η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία – Τι ισχύει με ΜΜΜ

Στο έδαφος όλες οι αεροπορικές πτήσεις – Χωρίς ταξί η Αθήνα 27 και 28/2

Χάρης Ρώμας: Η σύζυγός μου είχε μείνει έγκυος και απέβαλε, αν δεν είχε αποβάλει, το παιδί θα είχε τώρα τρεις πατεράδες

Ο Χάρης Ρώμας μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό» την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου για την ψήφιση του νόμου για το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το...

Σάστισε ο Ευαγγελάτος με την αδιανόητη δήλωση του «παλαιοχριστιανού» για τον Μητσοτάκη

Αμηχανία προκάλεσε στο πλατό της εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου η απίστευτη δήλωση του 45χρονου πάτερ-φαμίλια της κοινότητας των «παλαιοχριστιανών» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Σε ζωντανή...

Έξαλλος ο Κυριάκος με την ανταρσία του Νίκου Δένδια

Μείζον θέμα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την δημόσια παρέμβαση του Νίκου Δένδια, η οποία ισοδυναμεί με ανταρσία κατά...

Ανίκανα για μεγάλα έργα τα ελληνικά ναυπηγεία!

Η έλλειψη προσωπικού, πείρας και επενδύσεων, σε συνδυασμό με τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, τα καθιστούν ανέτοιμα για τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation

Αδιανόητη πρόκληση της Κ. Σακελλαροπούλου!

Άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του θεσμού έγραψε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στα Ιωάννινα. Μια πραγματική πρόκληση κατά...

Περιστέρι: Ο πατέρας που βίαζε τις κόρες του έβγαινε μετά στην τηλεόραση – «Δίνω αγώνα»

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης δύο ανήλικων κοριτσιών στο Περιστέρι, από τον ίδιο τους τον πατέρα.Οι δύο αδερφές ζούσαν τον...

Γαλάζια «εξέγερση» στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου!

Το αντάρτικο των γαλάζιων βουλευτών στην πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων, φαίνεται ότι δεν είναι κάτι παροδικό.Πρακτικά, η κυβέρνηση...

«Χρυσάφι» στα πόδια της Σκορδά

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στο Μega και στη μέση του τραπεζιού υπάρχουν δύο ονόματα: Φαίη και Ελένη! Πρόταση-μαμούθ ακούγεται ότι κατέθεσε το Mega στη Φαίη...

Τέμπη: Η αποστομωτική απάντηση του αδερφού θύματος στον Πρετεντέρη

«Έβαλε στην θέση του» τον Γιάννη Πρετεντέρη ο αδερφός του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου που έχασε τη ζωή του στο έγκλημα των Τεμπών.Ο Βαγγέλης Βλάχος...
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ