Τι μπορεί να σημαίνει το πετάρισμα του ματιού

Must Read

Συνήθως όταν πετάει το μάτι μας λένε ότι κάποιον θα δούμε. Τι γίνεται, όμως, όταν ο σπασμός του ματιού είναι συχνός και παρατεταμένος;

Τότε εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα και ίσως όχι και τόσο αθώο, καθώς μπορεί να προκαλείται από έντονο άγχος, σωματική κούραση, ακόμη και υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ. Το παρατεταμένο πετάρισμα του ματιού ίσως να είναι ένα σήμα κινδύνου του οργανισμού, που θέλει να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλά θα κάνουμε λοιπόν να ακούσουμε το σώμα μας και να επισκεφτούμε τον ειδικό και όχι να περιμένουμε να δούμε κάποιον… που τελικά δεν θα έρθει ποτέ.

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο ενοχλητικό απ’ το να προσπαθεί κανείς να κάνει τις δουλειές του μ’ ένα μάτι που δεν σταματά να πεταρίζει, δηλαδή με το βλέφαρό του να κάνει επαναλαμβανόμενο, ακούσιο σπασμό κάθε λίγα δευτερόλεπτα» μας λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Το επαναλαμβανόμενο αυτό πετάρισμα, που επιστημονικά λέγεται μυοκυμία, συνήθως διαρκεί ένα ή δύο λεπτά και μετά υποχωρεί. Μερικές φορές, όμως, επιμένει για αρκετές ημέρες ή μήνες, ενώ άλλες εμφανίζεται διακοπτόμενα για αρκετές ημέρες και ύστερα εξαφανίζεται για εβδομάδες ή μήνες και υποτροπιάζει» αναφέρει.

Ποιες, όμως, είναι οι αιτίες που προκαλούν τον σπασμό του βλεφάρου; Είναι πάντοτε αθώος ή μερικές φορές υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό;

Συσπάσεις

Τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα έρχονται αμέσως στο μυαλό των ανθρώπων όταν συνειδητοποιούν ότι το μάτι τους δεν ηρεμεί, αλλά συνεχίζει να πεταρίζει.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ακούσιες, άρρυθμες συσπάσεις των μυϊκών ινών του σφιγκτήρα του βλεφάρου, δηλαδή του μυός που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του ματιού» λέει ο ειδικός. «Οι συσπάσεις αυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται από το στρες και τη σωματική κόπωση. Αλλες συνηθισμένες αιτίες είναι ο ερεθισμός και η κούραση των ματιών, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή το κάπνισμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι αλλεργίες και η ξηροφθαλμία» εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος.

Οταν η μυοκυμία του βλεφάρου οφείλεται στο στρες, οι τεχνικές για τη μείωσή του μπορεί να την καταπραΰνουν. «Δοκιμάστε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, επισκέψεις σε φίλους, παιχνίδι με τα παιδιά ή και το κατοικίδιό σας, οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει» συστήνει ο γιατρός.

Τα συμπτώματα που απαιτούν επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Τι γίνεται, όμως, όταν η μυοκυμία του βλεφάρου επιμένει και είναι πολύ ενοχλητική; Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας, συνιστά ο δρ Κανελλόπουλος. Το ίδιο και αν παρατηρήσετε ότι, εκτός από το πετάρισμα του ματιού σας, έχετε ακόμα:

  • Συμπτώματα, όπως αδυναμία, πτώση βλεφάρου ή διπλωπία (βλέπετε διπλά είδωλα).
  • Κοκκίνισμα του ματιού.
  • Αίσθημα ότι κάτι υπάρχει στο μάτι ή ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία).
  • Αλλαγές στην όραση.

«Πολύ σπάνια το πετάρισμα του ματιού οφείλεται σε κάποιο σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα, αν και αυτό είναι ο κύριος φόβος των πασχόντων» λέει ο καθηγητής. «Στα νευρολογικά προβλήματα που μερικές φορές το προκαλούν ανήκουν ο ακούσιος βλεφαρόσπασμος και ο σπασμός ημιπροσώπου. Ο σπασμός ημιπροσώπου είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις στη μία πλευρά του προσώπου, ενώ στον βλεφαρόσπασμο συνήθως συσπώνται οι μύες γύρω και από τα δύο μάτια. Ωστόσο, όταν εκδηλώνονται αυτές οι σπάνιες καταστάσεις, ακόμη και ο ίδιος ο ασθενής νιώθει ότι δεν πρόκειται για απλό πετάρισμα του ματιού. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από έναν γιατρό» εξηγεί ο δρ Κανελλόπουλος.

Ακόμη πιο σπάνια η μυοκυμία του βλεφάρου αποτελεί σύμπτωμα πιο σοβαρών διαταραχών του εγκεφάλου ή των νεύρων. Μπορεί, για παράδειγμα, να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη κάποιας σοβαρής, χρόνιας κινητικής διαταραχής, ιδίως όταν συνοδεύεται από άλλους ακούσιους μυϊκούς σπασμούς στο πρόσωπο ή από ανεξέλεγκτες κινήσεις.

Υπάρχει επίσης περίπτωση το πετάρισμα του ματιού να προκαλείται από τη λήψη φαρμάκων, όπως ορισμένα που χορηγούνται για τη νόσο Πάρκινσον.

«Αν και είναι πολύ μικρό το ενδεχόμενο να οφείλεται το πετάρισμα του ματιού σε κάτι σοβαρό, όταν είναι ενοχλητικό πρέπει να διερευνάται» τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This