Ημικρανία: Υπάρχει λύση

Must Read

Φανταστείτε να θέλετε να δείτε μια ταινία στην τηλεόραση, να απολαύσετε τη βόλτα σας μια ηλιόλουστη μέρα ή απλά να διασκεδάσετε με την παρέα σας και ξαφνικά ένας οξύς πόνος στο κεφάλι να σας καθηλώνει. Να μην μπορείτε να εργαστείτε, να έχετε δυσανεξία στο φως, στους ήχους ή στις οσμές, να έχετε ναυτία. Αυτά τα επώδυνα συμπτώματα έχει ένας στους επτά ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία και δεν μπορούν να απολαύσουν τις απλές καθημερινές χαρές της ζωής, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα έχουν το επόμενο οξύ επεισόδιο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέες θεραπείες, που έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η ανάπτυξη και η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου αλλά και για την πρόληψη της ημικρανίας θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο και θα προσθέσουν νέα όπλα κατά της πάθησης.

Οι θεραπείες

Σύμφωνα με τον νευρολόγο, διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και επιστημονικό σύμβουλο του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος Μανώλη Δερμιτζάκη, έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπείες, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά: «Το νευροπεπτίδιο CGRP αποτελεί στόχο των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά είναι γενικότερα, μαζί με τον υποδοχέα του, οι κύριοι στόχοι της αντι-ημικρανικής έρευνας όσον αφορά την πρόληψη και τη συμπτωματική αντιμετώπιση της πάθησης. Ετσι, έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια».
Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων θα ονομάζεται Gepants. Τα νέα αυτά μόρια έδειξαν αποτελεσματικότητα στις μελέτες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο με στατιστικά σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία τον μήνα. Αυτή η μείωση αφορούσε και ασθενείς που είτε δεν λάμβαναν είτε ήδη λάμβαναν μια προληπτική αγωγή για την ημικρανία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσουν και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου την ώρα της κρίσης, τα λεγόμενα Ditans.
Σε αντίθεση με τις γνωστές τριπτάνες που κυκλοφορούν 25 χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά έχουν αντένδειξη σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, τα Ditans δεν δρουν αγγειοσυσπαστικά και δεν επηρεάζουν το καρωτιδικό σύστημα, ενώ είναι αποτελεσματικά στην οξεία αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου.

Ο Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, θεωρεί ότι αποτελεσματική λύση για την ημικρανία είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ανάγκη για μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας, αλλά και της μείωσης αναλγητικών φαρμάκων οδηγεί συχνά στην επιλογή χρήσης μιας προφυλακτικής θεραπείας για την ημικρανία.

Μειονεκτήματα αντι-ημικρανικών φαρμάκων

Ωστόσο, οι υπάρχουσες φαρμακευτικές επιλογές έχουν διάφορα μειονεκτήματα, όπως η ανεπαρκής αποτελεσματικότητα, οι ενδεχόμενες παρενέργειες και η μη στοχευμένη δράση στην ημικρανία. Το θεραπευτικό αυτό κενό καλύπτεται από μια νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων. Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι κομβική στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Βεβαίως, η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα έχει και ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: το πολύ υψηλό κόστος, που τα καθιστά απαγορευτικό στον μέσο ασθενή. Για τον λόγο αυτόν, πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι να ενταχθεί η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This