Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε διόγκωση στον λαιμό των παιδιών

Must Read

Οι γονείς που διαπιστώνουν οποιαδήποτε μεταβολή στον λαιμό του παιδιού τους, όπως κύστες, θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στον γιατρό ώστε το πρόβλημα να εντοπίζεται έγκαιρα με τις κατάλληλες κατά περίπτωση εξετάσεις!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διαπρεπείς επιστήμονες που μετείχαν στο 20ό Πανελλήνιο ΩΡΛ Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (24-27 Οκτωβρίου). «Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για τη σωστή αντιμετώπιση των συχνών διογκώσεων του τραχήλου στα παιδιά».  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι διογκώσεις στον τράχηλο των παιδιών διακρίνονται σε: συγγενείς διογκώσεις, αποστήματα, λεμφαδενοπάθειες

«Οι διογκώσεις τραχήλου είναι πολύ συχνές στα παιδιά και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι πολύ σημαντική» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου – Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «Μητέρα», μιλώντας για τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Οι κυριότερες συγγενείς διογκώσεις, όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, είναι η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου και η δερμοειδής κύστη, που αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Συγκεκριμένα, η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι η συχνότερη σε εμφάνιση. Πρόκειται για συγγενή ανωμαλία και οφείλεται σε παραμονή τμήματος του θυρεογλωσσικού πόρου. Δεν συνδέεται με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Ανώδυνη διόγκωση

Η ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται συνήθως είναι στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Εμφανίζεται ως μία διόγκωση λεία, στρογγυλή, ανώδυνη, η οποία ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις. Σε περίπτωση φλεγμονής διογκώνεται, παρουσιάζει ευαισθησία και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης για την υποχώρηση της φλεγμονής. Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.

H δερμοειδής κύστη έχει προέλευση εκ των εμβρυακών βλαστικών στρωμάτων. Από αυτά δημιουργούνται όλοι οι ιστοί και έτσι μπορεί να περιέχει τρίχες, σμήγμα, ακόμα και δόντια. Είναι συνήθως ασυμπτωματική. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. «Τα αποστήματα μπορεί να είναι επιφανειακά ή πιο συχνά εν τω βάθει και συνοδεύονται από πυρετό, κακουχία και μπορεί να εξελιχθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά, που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση» καταλήγει ο κ. Αρτόπουλος, που θεωρεί πρώτιστο μέλημα των γονέων την άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This