«Μπαίνουν» στην εξίσωση του AIDS ετεροφυλόφιλοι και αλλοδαποί

Must Read

Αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά των κρουσμάτων της HIV λοίμωξης στους ετεροφυλόφιλους τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, παρατηρείται μείωση στις νέες διαγνώσεις έπειτα από μια σταθεροποιητική τάση την τελευταία τριετία.

Στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρουν ότι τους πρώτους 10 μήνες του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 473 περιστατικά HIV λοίμωξης. Τα 364 (76,96%) αφορούσαν άνδρες, τα 106 (22,41%) γυναίκες και 3 (0,63%) διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019 είναι σε μικρότερα επίπεδα συγκριτικά με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των εννέα προηγούμενων ετών.

Τα ποσοστά αναφέρθηκαν στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου). Βασικός τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (41,9%) και ακολουθούν η ετεροφυλοφιλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (8,3%).

«Αν και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών έχει μειωθεί σημαντικά, συγκριτικά με την περίοδο της επιδημίας του 2011-2013, δεν έχει προσεγγίσει τα προ της επιδημίας επίπεδα. Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας τείνει να αυξάνεται σταθερά μετά το 2015, φτάνοντας το 2019 το 43%, με άτομα κυρίως από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της κεντρικής Ευρώπης» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2018 ζούσαν με τον HIV περίπου 37.900.000 άτομα. Το 2018 διαγνώστηκαν 1.700.000 νέες μολύνσεις, αριθμός που απέχει σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τον έλεγχο της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα χορηγείται αντιρετροϊκή θεραπεία σε όλα τα άτομα με HIV λοίμωξη το ταχύτερο δυνατόν μετά τη διάγνωση. Η άμεση χορήγησή της μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα, ενώ σε επίπεδο δημόσιας υγείας ελαττώνει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Δείτε επίσης: Πώς συνδέονται οι αξονικές τομογραφίες με καρκίνο του θυρεοειδούς και λευχαιμία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This