Υπογράφηκαν χθες οι διορισμοί 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Επίσης, όπως είπε, «ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Υγείας η κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι έτοιμη προς δημοσίευση η προκήρυξη για 50 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ».
Ταυτόχρονα δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» της Κομισιόν για τους Έλληνες παχύσαρκους καπνιστές
Ειδικότερα, οι διορισμοί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αφορούν 113 γιατρούς στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και 62 γιατρούς στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ. Οι 1.300 θέσεις λοιπού προσωπικού είναι κυρίως νοσηλευτές, σε ποσοστό 45%, και ειδικότητες όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό κ.ά. Οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες ως εξής: 1η ΥΠΕ: 270, 2η ΥΠΕ: 270, 3η ΥΠΕ: 150, 4η ΥΠΕ: 170, 5η ΥΠΕ: 130, 6η ΥΠΕ: 180, 7η ΥΠΕ: 130.
Οι 50 θέσεις που προκηρύσσονται στο ΕΚΑΒ αφορούν την κάλυψη 50 θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ Αθήνας. Οι προκηρύξεις για τους 1.350 διορισμούς αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, που θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τα επόμενα βήματα είναι η ίδρυση αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων. Οι συγκεκριμένες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι οι «διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε το σύστημα Υγείας να παρέχει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, χωρίς ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για τον πολίτη».
Σημειώνεται ότι, αν και η διαδικασία των κρίσεων και η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων για τις προσλήψεις των γιατρών είχαν ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερις μήνες, το υπουργείο Υγείας είχε «παγώσει» τους διορισμούς, επικαλούμενο παρατυπίες. Οπως είχε επισημάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των διορισμών στα ΤΕΠ, υπήρχαν γιατροί που είχαν παραιτηθεί από μόνιμες θέσεις για να λάβουν μέρος στην προκήρυξη. Μάλιστα, κάποιοι είχαν επιτύχει σε αντίστοιχες διαδικασίες κρίσης για άλλες θέσεις και παραιτήθηκαν, επειδή τους είχε ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα, ώστε να διοριστούν σε θέση των ΤΕΠ, με κίνδυνο να μείνουν άνεργοι.