Self-sampling: Η νέα μέθοδος που θα συμβάλλει στον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

«Έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 2020, περιμένουμε να το δούμε να υλοποιείται» - Τι εξηγεί ο καθηγητής Μαιευτικής και γυναικολογίας του ΑΠΘ για το νέο «εργαλείο» πρόληψης

Must Read

Ο πλήρης γυναικολογικός έλεγχος σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αδιαμφισβήτητα φαντάζει πολυτέλεια για την πλειονότητα των γυναικών, που συχνά πυκνά αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, ώστε να υποβληθούν σε σημαντικές εξετάσεις.

Την λύση εκτιμάται πως θα αποτελέσει το self-sampling, το οποίο θα δώσει πρόσβαση στη δωρεάν μοριακή εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό υπάρχει ευρεία εφαρμογή, στην Ελλάδα η τεχνική του self-sampling αναμένεται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές Μαρτίου περίπου 2.432.000 γυναίκες θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό τους, προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για δωρεάν εξέταση που θα περιλαμβάνει τέστ Παπανικολάου, HPV DNA τέστ κολποσκόπηση και βιοψία.

Όπως έγινε γνωστό, οι γυναίκες θα λαμβάνουν ένα ειδικό kit το οποίο θα περιέχει μικροσυσκευή, ένα φιαλίδιο και τις οδηγίες και με αυτό θα λαμβάνουν μόνες τους το δείγμα από τον κόλπο. Ακολούθως, το δείγμα θα αποστέλλεται στο πιστοποιημένο εργαστήριο για HPV DNA test.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό, Καθηγητή Μαιευτικής, γυναικολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρο Δ.Σ Ελληνικής εταιρείας HPV, το πρόγραμμα αναμένεται να προσφέρει σημαντικό έργο. «Έπρεπε να ξεκινήσει το 2020 και να συνεχίζεται μέχρι το 2025 και τώρα φτάσαμε στο 2024 και για τον τράχηλο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Είναι θετικό πάντως που ξεκινάει», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται και το βρίσκω πάρα πολύ σημαντικό. Ελπίζω και περιμένω να το δω να υλοποιείται. Έχει βρεθεί από μελέτες πως εάν μια γυναίκα βάλει μια μπατονέτα και πάρει δείγμα από τον κόλπο της και το στείλει στο εργαστήριο, η αξιοπιστία έχει αποδειχθεί ότι είναι ίδια με αυτή που θα είχαμε εάν το δείγμα το είχε πάρει ο γιατρός. Αυτό λέγεται self sampling. Δεν είναι self testing, είναι self sampling, δηλαδή αυτο-δειγματοληψία, όχι αυτο-εξέταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για πάρα πολλές γυναίκες».

«Η γυναίκα μπορεί να κάνει μόνη της τη λήψη στο σπίτι της»

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και πολλοί διεθνείς Οργανισμοί με τις οδηγίες τους έχουν αποδεχθεί και προτείνουν το self sampling. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δε, έχουν ήδη εφαρμόσει το μέτρο οριζόντια σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. «Η γυναίκα μπορεί να κάνει μόνη της τη λήψη στο σπίτι της και να στείλει το δείγμα με κούριερ, ή να το δώσει στο φαρμακείο και το φαρμακείο να το στείλει το δείγμα στο εργαστήριο για να γίνει ο έλεγχος. Αν η γυναίκα βρεθεί αρνητική στο HPV DNA test, δηλαδή αν δεν έχει τον ιό, τότε η γυναίκα αυτή πρέπει να ξανακάνει έλεγχο σε 5 χρόνια», εξήγησε ο κ. Αγοραστός στο iatropedia.gr και συνέχισε:

«Μέχρι τότε δεν χρειάζεται να κάνει ούτε ΠΑΠ ΤΕΣΤ ούτε τίποτε άλλο. Αν βρεθεί θετική στο HPV DNA test τότε θα πρέπει να πάει στον γιατρό ο οποίος θα κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Κι αυτές είναι: και τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση και βιοψία για να δει, εάν ο ιός που υπάρχει έχει αλλοιώσει τα κύτταρα».

Ο γιατρός εξήγησε πως υπάρχει ένα σημαντικό δίκτυο μαιών, που είναι καλές στη δουλειά τους, θέλουν να συμμετέχουν και έχουν και χρόνο και διάθεση. «Μπορεί το κράτος να εκμεταλλευτεί αυτές τις δομές, δηλαδή τις μαίες και να γίνει το πρόγραμμα μέσω αυτών», είπε ο καθηγητής και κατέληξε αναφερόμενος στον εμβολιασμό:

«Ο εμβολιασμός είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχει από το 2008, έχουν περάσει 15 – 16 χρόνια και είμαστε δυστυχώς σε μια κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 50%. Μιλάμε για τα κορίτσια κάτω των 15 ετών. Πρέπει να φτάσουμε στο 90%. Και γι’ αυτό απαιτείται η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα να κάνει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This