Κυριακή 20/6/2021

Πόσο ζει ο κορωνοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα

Την στιγμή που η φονική πανδημία έχει κοστίσει την ζωή σε 115,225 ανθρώπους μέχρι στιγμής, πολίτες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν με διάφορα μέτρα να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19 και να προφυλαχθούν.

Μεγάλος προβληματισμός προκύπτει αναφορικά με την συμπεριφορά και την αντοχή του ιού σε διάφορες επιφάνειες κάτι που αυξάνει κατά πολύ την εξάπλωσή του ακόμα κι αν ο συνωστισμός ανθρώπων έχει αποφευχθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου του Hong Kong, ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω στις μάσκες έως και μία εβδομάδα, ενώ στα χαρτονομίσματα μπορεί να έως 3 ημέρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου, Malik Peiris εξήγησε ότι εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μετά από επτά ημέρες. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα, να μην αγγίζει το εξωτερικό της, β

Σε χαρτομάντηλα και εκτυπωμένο χαρτί, ο ιός έζησε τρεις ώρες, στα υφάσματα και στο επεξεργασμένο ξύλο παρέμεινε για δύο ημέρες, ενώ σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό έμεινε για 72 ώρες. Το ενθαρρυντικό είναι πως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, την χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα «δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την πιθανότητα μετάδοση του ιού από την συνήθη επαφή», καθώς η παρουσία του ιού στην έρευνα ανιχνευόταν μέσω εργαστηριακών εργαλείων, όχι δακτύλων και χεριών όπως συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ