Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Πόσα άτομα μολύνει κατά μέσο όρο ένας φορέας του Covid-19

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται δύο φορές πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως προκύπτει από νέα έρευνα. Όταν πρωτοξεκίνησε η επιδημία του ιού στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, υπήρχε η εκτίμηση ότι ένας φορέας του ιού μπορεί να μολύνει 2,2 με 2,7 άτομα.

Τώρα ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Αλαμος στο Νέο Μεξικό, που μελέτησαν τα πρώτα στάδια της επιδημίας στην Ουχάν, διαπίστωσαν ότι εκ του αποτελέσματος κάθε φορέας μόλυνε στην πραγματικότητα κατά μέσο όρο 5,7 άτομα. Επίσης προέκυψε ότι για να σταματήσει η πανδημία πρέπει το 82% του πληθυσμού να έχει ανοσία, είτε μέσω εμβολίου είτε κολλώντας τον ιό.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον, είχε αρχικά εκτιμηθεί στις έξι με επτά μέρες. Ομως η αμερικανική έρευνα έδειξε ότι αυτό το διάστημα είναι από 2,3 έως 3,3 μέρες, «γεγονός που δείχνει έναν πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσης από αυτόν που είχε αρχικά υπολογιστεί», όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα που περνάει από τη μόλυνση με τον ιό έως την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων είναι 4,2 μέρες, μία μέρα νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι έχει προκύψει από τις δύο παλιότερες σχετικές εκτιμήσεις. Πριν από τις 18 Ιανουαρίου ο χρόνος που περνούσε από τα πρώτα συμπτώματα έως την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν στην Κίνα 5,5 μέρες. Μετά τις 18 Ιανουαρίου το διάστημα έπεσε σημαντικά φτάνοντας μόλις τη 1,5 μέρα. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτή τη διαφοροποίηση με το γεγονός ότι οι Αρχές της Κίνας είχαν αυξήσει τα επίπεδα αντίδρασής τους στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ