Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, ανάρρωσαν, αλλά όταν ελέγχθηκαν, έπειτα από ένα διάστημα, βγήκαν ξανά θετικοί στα μοριακά τεστ. Όχι, δεν έχουν μολυνθεί ξανά, όπως εκτιμά το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Μια βασική πιθανότητα είναι, σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη γιατρό Οχ Μιουνγκ-ντον του νοσοκομείου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, ότι με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα και στη χώρα μας μοριακά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) δεν μπορεί πάντα να γίνει διάκριση ανάμεσα στο γενετικό υλικό του κορωνοϊού και στα απομεινάρια του ιού, που μπορεί να μείνουν για καιρό στο σώμα μετά την ανάρρωση. «Τμήματα του RNA μπορούν να παραμείνουν ακόμη και αν ο ιός έχει πια αδρανοποιηθεί. Το πιθανότερο είναι ότι όσοι βγήκαν ξανά θετικοί είχαν ακόμη αδρανοποιημένο RNA του ιού» εξηγεί ο δρ Μιουνγκ-ντον.
Για να σιγουρευτεί κανείς κατά πόσο όντως έχει ακόμη στον οργανισμό του ενεργό και μεταδοτικό τον κορωνοϊό, θα χρειαζόταν, σύμφωνα με την καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δρα Κάρολ Σόσκες Ράις, ένα διαφορετικού είδους τεστ, που όμως δεν γίνεται συνήθως: να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο δείγματα του ιού ή να τοποθετηθούν απλώς σε ιδανικές συνθήκες και στη συνέχεια να διαπιστωθεί κατά πόσο ο κορονοϊός μπορεί να αναπτυχθεί.