Εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού σε μορφή χαπιού πρόκειται να μπουν στο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στις αρχές Ιουλίου.
Όπως αποκάλυψε ο ανοσολόγος Σον Τάκερ, εκείνος και η οκταμελής ερευνητική ομάδα του δοκιμάζουν αυτό το διάστημα στο εργαστήριο αρκετά διαφορετικά υποψήφια εμβόλια, όλα τους σε μορφή χαπιού αντί ένεσης, μερικά εκ των οποίων πρόκειται να δοκιμαστούν σε ανθρώπους στο επόμενο δίμηνο.
Τα υποψήφια εμβόλια του Τάκερ, ο οποίος είναι ο επιστημονικός διευθυντής της εταιρίας βιοτεχνολογίας Vaxart, λειτουργούν με τη χορήγηση επιλεγμένων γονιδίων της νόσου Covid-19 μέσα σε περίβλημα νεκρού αδενοϊού, στο λεπτό έντερο.
Αντίδραση
Ο αδενοϊός έχει τροποποιηθεί γενετικά για να διασφαλιστεί η επιβίωσή του στα γαστρικά υγρά και να απελευθερώσει το περιεχόμενό του μόλις φτάσει στο λεπτό έντερο. Εκεί είναι σχεδιασμένο ώστε να αλληλεπιδράσει με τη βλέννη του εντέρου και να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού στα γονίδια της νόσου Covid-19.
Τα αντισώματα IgM και IgG που θα δημιουργηθούν από αυτή θα κυκλοφορήσουν στη συνέχεια στο αίμα και θα επιτίθενται στο εξής σε οτιδήποτε μοιάζει με Covid-19 και επιχειρεί να προσκολληθεί σε υγρή επιφάνεια, όπως οι πνεύμονες.
Σύμφωνα με τον Τάκερ, το πλεονέκτημα ενός εμβολίου που χορηγείται από του στόματος και όχι ενέσιμα είναι ότι ο οργανισμός δεν πρόκειται να επιτεθεί στον μεταφορέα, που εν προκειμένω είναι ο κορωνοϊός, καθώς το χάπι δεν προκαλεί τραύμα στο σώμα, όπως η ένεση, που αφήνει πίσω της μια μικρή πληγή.