«Θολό» τοπίο η ανάπτυξη ανοσίας μετά την προσβολή από τον ιό

Must Read

Το τοπίο παραμένει ακόμα θολό σχετικά με την ανάπτυξη ανοσίας που προκαλεί η μόλυνση από τον νέο κορονοϊό.

Πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό «JAMA» καταγράφει τη γνώση που έχει αποκομίσει η ιατρική κοινότητα μέχρι σήμερα για την ανοσία ενός ανθρώπου έπειτα από λοίμωξη από τον κορωνοϊό, καθώς και τα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν ακόμη ως προς αυτή.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βασιλική Παππά, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα κυριότερα σημεία του άρθρου, αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν υπάρχουν ασθενείς που αποτυγχάνουν να αναπτύξουν αντισώματα κατά του ιού. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που νόσησαν ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του ιού. Στη μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε μέχρι σήμερα, σε 285 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για σοβαρή Covid-19 λοίμωξη σε κινεζικό νοσοκομείο (Chongqing Medical University), όλοι ανέπτυξαν αντισώματα μέσα στις 2-3 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, μελέτησαν άλλους 69 ασθενείς που έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο με λοίμωξη Covid-19 και μετρούσαν αντισώματα σε αυτούς κάθε τρεις μέρες. Βρήκαν ότι οι 67 (97%) ανέπτυξαν αντισώματα μέσα σε 20 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει αν οι ασθενείς που δεν νοσηλεύονται αλλά έχουν συμπτώματα από Covid-19 αναπτύσσουν αντισώματα σε τόσο μεγάλα ποσοστά, όπως και ποια είναι η ανοσολογική απόκριση ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για κορωνοϊό αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα.

Εξίσου άγνωστη παραμένει και η διάρκεια της παραμονής των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον οργανισμό. Σε άλλους κορωνοϊούς, όπως για παράδειγμα στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-1 (τον ιό που προκαλεί το SARS), η συγκέντρωση των IgG αντισωμάτων παρέμεινε υψηλή για διάστημα 4-5 μηνών, ενώ στη συνέχεια παρατηρήθηκε σταδιακή πτώση εντός των επόμενων 2-3 ετών. Συμπερασματικά, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι «η ανάρρωση από τη λοίμωξη Covid-19 προκαλεί ανοσία που προστατεύει από το ενδεχόμενο υποτροπής της νόσου, τουλάχιστον προσωρινά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This