ΑΡΧΙΚΗΕΛΛΑΔΑΘεσσαλονίκη: Το βίντεο που «καίει» τους δράστες της επίθεσης και τα λάθη που οδηγούν στην ταυτοποίηση

Θεσσαλονίκη: Το βίντεο που «καίει» τους δράστες της επίθεσης και τα λάθη που οδηγούν στην ταυτοποίηση

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναλύει εξονυχιστικά βιντεοληπτικό υλικό, στοχεύοντας στην ταυτοποίηση των δραστών μέσα από τα επιχειρησιακά τους λάθη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξιχνίαση της επίθεσης με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε κατοικίες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Μίνας Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι Αρχές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μέσω καμερών ασφαλείας γειτονικών επιχειρήσεων, ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.

Θεσσαλονίκη εμπρηστική επίθεση

Το εύρημα αυτό θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη της έρευνας, καθώς οι αστυνομικοί επιχειρούν τώρα να ταυτοποιήσουν την πινακίδα κυκλοφορίας και να διαπιστώσουν αν το ίδιο όχημα είχε καταγραφεί στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο κατόπτευσης των στόχων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα επιχειρησιακά λάθη και το «κλειδί» της ταυτοποίησης

Η Αντιτρομοκρατική ποντάρει σε κρίσιμα λάθη των δραστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι ενήργησαν με ερασιτεχνικό τρόπο και χωρίς επαρκή επιχειρησιακή καθοδήγηση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δράστες δεν είχαν πλήρως καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με αποτέλεσμα σε ένα από τα διαθέσιμα βίντεο να διακρίνεται πιο καθαρά το πρόσωπο ενός εκ των τριών εμπλεκομένων, την ώρα που οι υπόλοιποι φορούσαν κράνη.

Θεσσαλονίκη

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία ίσως υπέπεσαν σε λάθη προσπαθώντας να αποφύγουν ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο. Η έμφαση πλέον δίνεται στη «χαρτογράφηση της διαδρομής», ώστε να εντοπιστεί από πού προμηθεύτηκαν τους μηχανισμούς και πού κατέφυγαν μετά την πράξη τους.

 

Σύνδεση με καταλήψεις και «τεχνογνωσία» από τον ποινικό χώρο

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο πυρήνα ατόμων που, κατά το παρελθόν, είχαν εμπλακεί σε επεισόδια και καταλήψεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, οι Αρχές εξετάζουν εκ νέου παλαιές δικογραφίες και φακέλους προσώπων που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη φύση του εμπρηστικού μηχανισμού: επρόκειτο για έναν απλό αυτοσχέδιο μηχανισμό από γκαζάκια, δοχείο εύφλεκτου υγρού και προσάναμμα. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι παρόμοιοι μηχανισμοί συναντώνται συχνά σε υποθέσεις κοινού ποινικού δικαίου. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι η τεχνογνωσία για την κατασκευή τους ενδέχεται να προέρχεται από επαφές των δραστών με άτομα του ποινικού χώρου που βρίσκονται έγκλειστα στις φυλακές.

 

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παραμένει σε συνεχή εγρήγορση, εκτιμώντας ότι η ανάλυση των βίντεο και η διασταύρωση των παλαιότερων δικογραφιών θα οδηγήσουν σύντομα σε εξελίξεις.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης