Ροζίτα Σεράνο: Η ιστορία της πάστας σοκολατίνας που προκάλεσε… πολιτική κρίση

Must Read

Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά στη ζωή των Παπανδρέου υπάρχει πάντα μια μοιραία γυναίκα. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο Γεώργιος Παπανδρέου, του οποίου μάλιστα η προσωπική του ζωή χαρακτηριζόταν από δυο μεγάλους έρωτες. Το γυναικείο φύλο και την πολιτική. Λέγεται, ότι δεν μπορούσε να αντισταθεί στα θέλγητρα κάποιας ωραίας γυναίκας. Πόσο μάλλον όταν εκείνη είχε ξεχωριστή, θαυμαστή ομορφιά…

Η ιστορία μας αρχίζει με τον Αντιπρόεδρο τότε της Κυβέρνησης του Σοφοκλή Βενιζέλου, τον Γεώργιο Παπανδρέου, να γοητεύεται από μια Χιλιανή πανέμορφη καλλιτέχνιδα. Επρόκειτο για την Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της τραγουδίστριας. Ήταν γεννημένη στη Βίλια ντερ Μαρ της Χιλής στις 10 Ιουνίου 1914. Ο πατέρας της Έκτωρ, εργαζόταν στη διπλωματική υπηρεσία της χώρας του. Η Μαρία Μάρθα, δημοφιλής τραγουδίστρια της όπερας, μετακινείται στην Ευρώπη –αρχές δεκαετίας 1930– συνοδευόμενη από τη μητέρα της Σοφία. Περνά από Πορτογαλία και Γαλλία για να βρεθεί –1936– στο Βερολίνο. Παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες θεατρικές αίθουσες εκτελώντας λαϊκά τραγούδια της Χιλής μέχρι να την ανακαλύψει ο Γερμανός συνθέτης Peter Kreuder και να υπογράψει συμβόλαιο με τη γερμανική Telefunken. Το καλιτεχνικό της όνομα πλέον είναι Ροζίτα Σεράνο. Η καριέρα της απογειώθηκε.

Ερμηνεύει, στη γερμανική γλώσσα, δημοφιλέστατα τραγούδια και συμμετέχει σε γερμανικές ταινίες (1938-1941) ενώ το τραγούδι της «La Paloma» γίνεται το δημοφιλέστερο άκουσμα στη Γερμανία. Το οπερετικό ύφος της φωνής της ενθουσίαζε τους ακροατές, ενώ το άκουσμά της θυμίζει αφρικανικό τζαζ ή αμερικανικό μπλουζ. Η καριέρα της στη ναζιστική Γερμανία τελείωσε άδοξα το 1943. Στη διάρκεια μιας περιοδείας στη Σουηδία κατηγορήθηκε ως «κατάσκοπος» διότι είχε δώσει παράσταση υπέρ των Εβραίων προσφύγων… Στην Ελλάδα ήταν γνωστή πριν ακόμη την επισκεφτεί. Τα τραγούδια της μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=0Q01to-5p9w

Η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 1946 και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο νυκτερινό κέντρο «Αριζόνα». Οι εφημερίδες την υποδέχονται με διθυράμβους. Ο Σπύρος Μελάς της αφιερώνει πρωτοσέλιδο χρονογράφημα μαγεμένος από τα μεγάλα πράσινα μάτια της που ιρίδιζαν. Ο Στέφανος Ζώτος περιγράφει τη γοητεία του 32χρονου Χιλιανού αηδονιού! Ταυτοχρόνως, συμμετέχει, με τη Σοφία Βέμπο, που υπήρξε προσωπική της φίλη, σε όλες τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Στην Αθήνα, η «εκμαυλίστρια αισθημάτων», όπως καταγράφηκε πολλά χρόνια αργότερα, γίνεται περιζήτητη από τον ανδρικό πληθυσμό. Εγκλιματίζεται εύκολα και συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες. Συνδέεται με τον Γιάννη Σπάρτακο και πραγματοποιεί μαζί του τετράχρονη διεθνή τουρνέ.

Σιγά, σιγά γίνεται γνωστή σε όλη τη Χώρα, κυρίως από το βουκολικό τραγούδι «Του Γιάννου η φλογέρα» που έγραψε ο Κ. Κοφινιώτης και μελοποίησε ο Μ. Σογιούλ (1938) και το οποίο σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε η Σοφία Βέμπο. Τραγούδησε και άλλα, όπως το «Βρε πώς μπατιρήσαμε», το «Άλα, έχω στρώσει μια κεφάλα» (1953) «στη Λάρισα βγαίνει ο αυγερινός»…κά

Ο Γεώργιος Παπανδρέου

Το… νάζι της, οι φωτογραφίες της στον τύπο της εποχής και τα διθυραμβικά σχόλια για τη φωνή της,  δεν άφησαν ασυγκίνητο (!) τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος κατάφερε και τη γνώρισε. Κάποια στιγμή η Ροζίτα ζήτησε να επισκεφθεί το Καστρί. Εκείνος, δεν μπορούσε να της χαλάσει χατίρι, αλλά έπρεπε να σκεφθεί τον τρόπο. Έτσι, στις αρχές του δευτέρου θερινού τμήματος της Βουλής (Ιούλιος 1951), έδωσε δεξίωση στους βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτό, στο σπίτι του. Όμως, για να μην κινηθούν υποψίες στην Κυβέλη, η πρόσκληση απευθυνόταν στη Σοφία Βέμπο, την οποία είχε ενημερώσει σχετικά. Η Σοφία, πήγε στο Καστρί συνοδευόμενη από την αδελφή της Αλίκη, τον Μίμη Τραϊφόρο, τον ενδυματολόγο Σκαλιντώ και φυσικά την Σεράνο. Εκεί ήπιαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και μόλις πέρασε η ώρα, πήραν την κατεύθυνση της επιστροφής.

Η παρέα ήταν σε ευθυμία, και κάποια στιγμή το ανοιχτό Σεβρολέ που οδηγούσε η Σεράνο έφυγε από την πορεία του και έπεσε στα χωράφια. Δεν έπαθαν όμως τίποτα και συνέχισαν αλλά φθάνοντας στη Μεταμόρφωση Σωτήρος, προφανώς από το ποτό και τη νύστα, συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με το λεωφορείο της γραμμής Μπογιατίου. Οι επιβάτες σώθηκαν με μικροτραυματισμούς, αλλά το γεγονός δημοσιοποιήθηκε.

Ο τύπος της εποχής  (που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα) έκανε …πάρτι!  Χαρακτηριστικό το έμμετρο ποίημα-άρθρο που σχολίαζε καυστικά τη βραδιά του ατυχήματος με κατακλείδα: «Πήγες με τον Παπανδρέου; Θα πληρώσεις τα σπασμένα!»

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, ζήτησε από τον Παπανδρέου να πάρει θέση υποχρεώνοντάς τον να στείλει επιστολή διάψευσης, υποστηρίζοντας πως δεν επρόκειτο για «κραιπάλη» αλλά για… κοινωνική εκδήλωση!
Για την ιστορία και μόνο να προσθέσουμε πως η Σεράνο, ενώ είχε φύγει, καταδικάσθηκε ερήμην σε τέσσερις μήνες φυλάκισης. Δύο χρόνια αργότερα (1953), όταν ξαναήλθε για τρίτη φορά στην Αθήνα, εκδικάζεται η έφεσή της και αθωώνεται. Πολλά χρόνια αργότερα, η ποιήτρια Βαλεντίνη Ποταμιάνου, εγγονή της Μιράντας Μυράτ και κόρη της Κυβέλης Θεοχάρη, θα αποκαλύψει πως η… κοινωνική σχέση του Γ. Παπανδρέου με την Σεράνο υπήρξε η αφορμή για να αποφασίσει η Κυβέλη τον χωρισμό τους…

Η «πάστα Σεράνο»

Η Ροζίτα σύχναζε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Φωκίωνος Νέγρη – η οδός ήταν τότε στέκι θεατρανθρώπων. Ήταν περιζήτητη και δημοφιλής. Ο Νίκος Καμπάνης έχει γράψει πως ο επιχειρηματίας του καταστήματος, γοητευμένος (και αυτός )από την παρουσία της, άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε το όνομα της σε μια πάστα! Ονομάτισε λοιπόν τη σοκολατίνα που έφτιαχνε «πάστα Σεράνο»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This