Σύγκριση του κορωνοϊού με τη γρίπη από τον «Guardian»

Οι ομοιότητες και οι εντυπωσιακές διαφορές

Must Read

Πόσο θα κρατήσει ακόμη ο εφιάλτης της πανδημίας; Και όταν βγούμε από την περιπέτεια αυτή θα μπορούμε πια να «συνυπάρχουμε» με τον ιό, όπως συμβαίνει σήμερα με τη γρίπη;

Στα ερωτήματα αυτά -και όχι μόνο- επιχείρησε να απαντήσει ο «Guardian», ερωτήματα τα οποία γίνονται συχνά πυκνά αντικείμενο συζήτησης από κάθε πολίτη τους τελευταίους μήνες. Είναι εύλογο ότι η πανδημία έχει προκαλέσει συγκρίσεις μεταξύ κορωνοϊού και γρίπης, μια και οι δύο ασθένειες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Και οι δύο ιοί είναι μεταδοτικοί, δυνητικά θανατηφόροι και προσβάλλουν το αναπνευστικό. Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω αερολυμάτων, σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών, ενώ ταυτόχρονα μοιράζονται μερικά από τα ίδια συμπτώματα με τη μορφή πυρετού, βήχα, πονοκεφάλων και κόπωσης. Και τον ερχόμενο χειμώνα; Οι γιατροί στα νοσοκομεία θα έχουν ακόμη μια πρόκληση να αντιμετωπίσουν, καθώς θα πρέπει να διαχωρίζουν τους ασθενείς Covid από εκείνους της γρίπης.

Ταχύτερα

Υπάρχουν όμως εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ του κορωνοϊού και της γρίπης, που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία. Ο Covid-19 εξαπλώνεται ταχύτερα από τη γρίπη και μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρές ασθένειες. Τα συμπτώματά του μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν και οι άνθρωποι τείνουν να τον μεταδίδουν περισσότερο, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς στη μετάδοσή του.

Η εποχική γρίπη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια να περιορίζει τους θανάτους και τα κρούσματα. Μια ανάλυση προηγούμενων κρουσμάτων γρίπης υποδηλώνει ότι η τιμή R για την εποχική γρίπη -ο αριθμός των ατόμων στους οποίους μεταδίδεται ο ιός- είναι κατά μέσον όρο στο 1,28. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα 4 ατόμων με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 5 ακόμη. Ο Covid-19, όμως, εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα. Τέλος, ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη, κυρίως επειδή χτυπά τους ηλικιωμένους, ενώ η πορεία εξάπλωσής του παραμένει ακόμη σχετικά άγνωστο πεδίο, καθώς η ανθρωπότητα, σε αντίθεση με τη γρίπη, δεν έχει αναπτύξει για αυτόν τον ίδιο παγκόσμιο μηχανισμό προστασίας.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This