Κυνική παραδοχή από το Facebook ότι δίνει στοιχεία χρηστών στις κυβερνήσεις

Must Read

Τη σχέση του facebook με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κυβερνήσεων αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η δημοφιλής όσο και αμφιλεγόμενη πλατφόρμα στην έκθεση διαφάνειας του τελευταίου εξαμήνου που έδωσε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το facebook αποκαλύπτει ότι τα αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις για την παροχή στοιχείων χρηστών αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, φθάνοντας τα 211.055.

Τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων αποκάλυψης στοιχείων για χρήστες της πλατφόρμας -λόγω διάφoρων περιπτώσεων παραβίασης των νόμων- υπέβαλαν ξανά οι ΗΠΑ (63.657) και ακολούθησαν κατά σειρά Ινδία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία και Βρετανία. Από αυτά τα αιτήματα, αποκαλύπτεται μάλιστα ότι στο 70% των περιπτώσεων το facebook δεσμεύθηκε από τις Αρχές να μην ενημερώσει τους χρήστες. Επίσης, επισημαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν 62 περιστατικά σε 17 χώρες που οι κυβερνήσεις έβαλαν σκόπιμα τεχνικά εμπόδια στην πλατφόρμα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας των χρηστών. Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι στα 10.000 πράγματα που βλέπει κάποιος στο facebook τα 14 ή 15 έχουν να κάνουν με εκφοβισμό ή παρενόχληση.

Στο Instagram, την ίδια ώρα, τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά καλύτερα, αφού οι αντίστοιχες περιπτώσεις ανά 10.000 θεάσεις είναι πέντε με έξι. Από το facebook, με πρωτοβουλία της ίδιας της πλατφόρμας, αφαιρέθηκαν 9.200.000 στοιχεία που συνιστούσαν στοιχεία παραβίασης των κανόνων περί εκφοβισμού ή παρενόχλησης, ενώ από το Instagram αφαιρέθηκαν 7.800.000 στοιχεία της ίδιας κατηγορίας. Τα καλά νέα είναι ότι φέτος για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, συνεχίστηκε η μείωση αναρτήσεων με περιεχόμενο μίσους. Συγκεκριμένα αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί πάνω από 50% μέσα σ’ έναν χρόνο, κάτι που η πλατφόρμα αποδίδει στις τεχνολογικές βελτιώσεις που επιστρατεύει στα φίλτρα της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This