Ενέργεια μη αναστρέψιμη

Must Read

Στα σχολεία κατά καιρούς έρχονται στο φως περιπτώσεις όπου ανήλικοι έχουν εκθέσει συμμαθήτριές τους με ανάρτηση ή διακίνηση ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο.

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Την περσινή χρονιά σχολείο δέχτηκε μία καταγγελία από μαθήτρια γυμνασίου ότι ένας συμμαθητής της προσπάθησε να πουλήσει κάποια γυμνή φωτογραφία της, που την είχε αγοράσει από άλλον μαθητή του δημοτικού.

Ο μαθητής πήρε διήμερη αποβολή. Δυστυχώς δεν προβλέπεται αποβολή μεγαλύτερης διάρκειας, όσο σοβαρό κι αν είναι το παράπτωμα. Το αντίτιμο της φωτογραφίας ήταν 2 ευρώ. Τόσο κοστολόγησε το αντράκι τη συμμαθήτριά του.

Η ιστορία αυτή μαθεύτηκε και στο παραπλήσιο λύκειο, όπου μαθήτρια κατήγγειλε σε καθηγήτρια ανάλογο περιστατικό, το οποίο είχε συμβεί όταν ήταν στο γυμνάσιο. Συμμαθητής της διακίνησε φωτογραφία της, αρνούμενος εκ των υστέρων ότι το έκανε αυτός, ενώ μόνο αυτός την είχε στην κατοχή του.

Η κοπέλα είχε πει ότι η υπόθεση αυτή την καταδίωκε, καθώς όποιον γνώριζε τη ρωτούσε γι’ αυτήν τη φωτογραφία. Δεδομένου ότι ζούσε σε επαρχιακή πόλη, το σούσουρο ήταν μεγάλο. Ανυπομονούσε να περάσει στο πανεπιστήμιο, να φύγει, να γλιτώσει.

Αναφέρω τα περιστατικά για να δείξω ότι η εν λόγω «κουλτούρα» έχει περάσει πλέον στα σχολεία. Τα ανήλικα με περίσσια ελαφρότητα επιδίδονται από τα μικράτα τους στη διαπόμπευση συμμαθητριών τους. Οι οποίες συμμαθήτριες δυστυχώς φέρονται επιπόλαια και το πληρώνουν μετά μια ζωή.

Εδώ και λίγες ημέρες έγινε γνωστή η ιστορία ενός παρουσιαστή εκπομπής, ο οποίος ανέβασε σε πλατφόρμα ερωτική ταινία με τη σύντροφό του. Η κοπέλα τον είχε μηνύσει, αλλά η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμη. Στο μεταξύ, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, την εν λόγω ταινία την έχει δει σχεδόν όλη η Ελλάδα. Ηταν, λέει, «εκδικητικό πορνό».

Η έκθεση σε δημόσια θέα ιδιωτικών στιγμών αποτελεί ομαδικό βιασμό κατ’ εξακολούθηση, όχι απλά πορνό. Στις περιπτώσεις αυτές τα θύματα είναι πάντα γυναίκες, οι οποίες ουσιαστικά βιάζονται ξανά και ξανά, γιατί κάποιος θέλει να φανεί πολύ άντρας, πολύ ερωτιάρης, πολύ αρσενικό.

Πρόκειται για κάτι που θα κυνηγάει το θύμα μια ζωή και που όσο κι αν θέλει ένα κορίτσι να ξεχάσει, πιθανόν να υπάρξει ο καλοθελητής που θα της το θυμίζει. Πρόκειται για ενέργεια μη αναστρέψιμη, με απρόβλεπτες συνέπειες, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας να προλάβει καταστάσεις με τις σωστές συμβουλές, ο ρόλος του σχολείου να αποτρέψει τέτοια περιστατικά και, τέλος, ο ρόλος της Δικαιοσύνης να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπαιτίους.

Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle-Paris III.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Πάσχα – Πώς υπολογίζεται και πού γίνονται οι καταγγελίες

Εκπνέει αύριο η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφού καταληκτική ημερομηνία είναι...

More Articles Like This