Η Ελλάδα θα πληρώνει σε ευρώ τη Ρωσία – «Τεχνικό ζήτημα» η μετατροπή τους σε ρούβλια

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου – Το «παράθυρο» που άφησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Must Read

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν σήμερα ότι όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας (σ.σ. η λέξη «κλειδί» στην όλη υπόθεση της… παράκαμψης των κυρώσεων) σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η προθεσμία για τις επόμενες πληρωμές προς την Gazprom είναι η 20η Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε και υπάρχει συναίνεση σε αυτό από όλα τα κράτη μέλη, είναι ότι κανένα δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει σε ρούβλια», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δεν είχε πλήρη ενημέρωση για το πόσοι αγοραστές έχουν άνοιξε λογαριασμούς για πληρωμές φυσικού αερίου με την Gazprombank.

Η αποκάλυψη των Financial Times ωστόσο, δίνει μια αρκετά καλή ιδέα για το τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες και το ποιες ετοιμάζονται… να καταθέσουν τον οβολό τους στη ρωσική τράπεζα.

Η ΕΕ δεν δέχεται οι πληρωμές να ολοκληρώνονται μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι πληρωμές σε ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο, θεωρούνται ολοκληρωμένες από τη Μόσχα μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια:

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η πληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν μετατραπεί σε ρούβλια».

Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δάνειο προς τη ρωσική κεντρική τράπεζα. «Πρόκειται για απολύτως σαφή παράκαμψη των κυρώσεων», ξεκαθάρισε.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής»

Με αναφορά στη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια στην οποία προήδρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε «τεχνικό ζήτημα» τη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια, τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές προς τη Ρωσία για να μην κλείσει η στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μετά την διακοπή της παροχής της φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This