Έτσι θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι (μαζί και η Ελλάδα) το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια!

Αποκάλυψη των Financial Times  για τις ευρωπαϊκές χώρες – Πως θα κινηθεί η Ελλάδα

Must Read

Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprombank για να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι δικές τους πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των εταιρειών που αποφάσισαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι δύο από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εισαγωγείς: η γερμανική Uniper και η αυστριακή OMV Group.

Η Tiina Tuomela, γενική οικονομική διευθύντρια της Uniper, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής συμμορφώνεται με τον νόμο κυρώσεων και έτσι οι πληρωμές είναι δυνατές».

Η OMV από την πλευρά της σχολίασε ότι έχει εξετάσει το αίτημα της Gazprom για τρόπους πληρωμής υπό το φως των κυρώσεων της ΕΕ και εργάζεται για μια λύση που να συνάδει με τις κυρώσεις, σημειώνουν οι FT.

Αλλά και η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων.  Η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες, να αποφασίσει, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Αλλά πρόσθεσαν πως οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το εάν το σύστημα πληρωμών της Gazprom αντιπροσώπευε παραβίαση των κυρώσεων ήταν διφορούμενες και δεν έδιναν σαφήνεια στα κράτη μέλη.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε χθες για τον ρωσικό μηχανισμό πληρωμών: «Είναι ο δρόμος που είναι συμβατός με τις κυρώσεις και από όσο καταλαβαίνω οι γερμανικές εταιρείες που το κάνουν με αυτόν τον τρόπο συμμορφώνονται με τα συμβόλαιά τους. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom εντείνονται καθώς πλησίαζαν οι προθεσμίες πληρωμής και λήγει το τελεσίγραφο των Ρώσων, οι οποίοι απέδειξαν ότι δεν αστειεύονται κλείνοντας τη στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Κομισιόν εξέδωσε επίσημη τεχνική καθοδήγηση παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική μηχανική που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Gazprombank – που θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να κλείσει το παραθυράκι των πληρωμών- θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον υφιστάμενο μηχανισμό πληρωμής για το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα την καταστροφική διακοπή των αποστολών προς το μπλοκ.

Σύμφωνα με τον νέο ρωσικό μηχανισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank για τις εισαγωγές τους σε ευρώ — διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός της, θα μετατρέψει τις καταθέσεις από ευρώ σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό που έχει ανοίξει στο όνομά της, για περαιτέρω πληρωμή στη Ρωσία. Από αυτόν θα γίνονται οι πληρωμές στη Gazprom για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Η άρνηση πληρωμής σε ρωσικό νόμισμα θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων», είχε τονίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι εναπόκειται πρωτίστως στις μεμονωμένες εταιρείες που έχουν υπογράψει τις συμβάσεις με την Gazprom να τις εφαρμόσουν και να τις ερμηνεύσουν. Όμως, τις προέτρεψε να τηρήσουν το γράμμα αυτών των συμβάσεων.

«Οι τιμές είναι συμφωνημένες σε ευρώ ή δολάρια. Έτσι πληρώνεται αυτό το ποσό των ευρώ για μια δεδομένη ποσότητα φυσικού αερίου, τέλος της ιστορίας», σχολίασε.

Η κίνηση της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία ήταν ωστόσο «πρόκληση», παραδέχτηκε. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ από αυτή την άποψη και όπως είπε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, δεν πρέπει να ενδώσουμε σε αυτού του είδους τον εκβιασμό».

Η Ελλάδα

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, καθώς μπορεί να μην υπήρξε κυβερνητική σαφήνεια στο πως θα διαφυλαχθεί η ενεργειακή επάρκεια, ωστόσο, ο δρόμος για να γίνε αυτό είναι ένας και περιλαμβάνει τις πληρωμές σε ρούβλια.

Η Ελλάδα μέσω των εταιρειών προμήθειας (σ.σ. η προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται μέσω της ΔΕΠΑ, της Μυτιληναίος και της Προμηθέας Gas) θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ευρώ στον πρώτο λογαριασμό της Gazprombank και στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει το νόμισμα σε ρούβλια και θα μεταφέρει το ποσό της πληρωμής στο δεύτερο λογαριασμό.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This