Έλληνας ερευνητής της Google «ανέστησε» την Πυθία

Must Read

Ερευνητές και επιστήμονες με επικεφαλής τον Έλληνα Γιάννη Ασσαέλ κατάφεραν έπειτα από χρόνια έρευνας να «αναστήσουν» την… Πυθία, την πρωθιέρεια του θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών.

Η σύγχρονη «Πυθία» αποτελεί ένα έξυπνο σύστημα που δημιουργήθηκε από ερευνητές της Deep Mind, της θυγατρικής εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης της Google, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβάζει μισοκατεστραμμένες επιγραφές με αρχαία ελληνικά κείμενα καλύτερα από τους ανθρώπους.

Είναι το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο που καταφέρνει να συμπληρώνει λέξεις από επιγραφές ή προτείνει ολόκληρες προτάσεις, κάτι που μελλοντικά θα δώσει τη δυνατότητα να διαβαστούν αρχαίες επιγραφές που έως τώρα δεν ήταν δυνατόν. Άλλωστε, υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες επιγραφές σε όλη την υφήλιο που είτε έχουν διαβρωθεί είτε έχουν καταστραφεί με το πέρασμα των αιώνων.

Οι επιγραφές αυτές, που δεν μπορούν να διαβαστούν, χωρίζουν τους επιστήμονες από μία τεράστια γνώση για την αρχαιότητα και η συμπλήρωση αυτών των κενών είναι μια από τις κολοσσιαίες εργασίες των επιστημόνων που δεν απαιτεί μόνο γνώσεις, αλλά και διαίσθηση.

Το σύστημα αυτό, με το όνομα «Πυθία», όταν βρεθεί σε μία ελλιπή περιγραφή, τότε προτείνει περί τις 20 διαφορετικές λέξεις ή γράμματα ή και ολόκληρες φράσεις, με τους επιστήμονες να μπορούν να επιλέξουν την πλέον σωστή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα Γιάννη Ασσαέλ, εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο (είδος αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης) να μαντεύει τις λέξεις ή τα γράμματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που λείπουν σε επιγραφές από πέτρα, κεραμικά ή μέταλλο, ηλικίας 1.500 έως 2.600 ετών (7ος αιώνας π.Χ. έως 5ος αιώνας μ.Χ.). Η «Πυθία» έμαθε έτσι να αναγνωρίζει μοτίβα σε 35.000 επιγραφές που περιέχουν πάνω από 3.000.000 λέξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This