Οριστική αναβολή – Τα σενάρια της επόμενης μέρας για το πρωτάθλημα και οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων

Must Read

Την αναβολή των αγώνων της Κυριακής, προτελευταίας του πρωταθλήματος αποφάσισε ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια προέδρου της Σούπερ Λίγκα εφαρμόζοντας διάταξη του ΚΑΠ λόγω των πολλών κρουσμάτων covid-19 στον Παναθηναϊκό.

Επισήμως τα μέτρα για τον covid-19 έπαψαν να ισχύουν από τις 14 Μαρτίου και στον αθλητισμό με διευκρινιστική ανακοίνωση της ΓΓΑ από τις 27 Μαρτίου. Τότε οι περισσότερες ομάδες σταμάτησαν να κάνουν τεστ.

Θεωρητικά, λοιπόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι μπορεί να συμβεί εάν μια ομάδα παρουσιάσει μεγάλης έκτασης διασπορά κορωνοϊού, όπως συνέβη στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Την κατάσταση… σώζει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) που στο άρθρο 11 παράγραφο 5 προβλέπει:

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ημέρα, την ώρα και το γήπεδο τέλεσης του αγώνα, υποχρεούται όμως να ειδοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους και το αρμόδιο Τμήμα Τάξης, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εκ νέου ορισθείσα ώρα έναρξης του αγώνα. Το 48ωρο αρχίζει από την αποστολή της ειδοποίησης, με FAX ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, από την διοργανώτρια στους εμπλεκομένους. Κατ’ εξαίρεση, για υγειονομικούς λόγους και μόνο όταν πρόκειται για την περίπτωση πανδημίας (covid-19), η ανωτέρω προθεσμία δύναται να συντμηθεί περαιτέρω σε τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα».

Ενώ στην παράγραφο 6 δίνει περισσότερες εξηγήσεις:

«Η επιτροπή διοργανώσεων της ΕΠΟ και η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή για τα επαγγελματικά και τα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεων με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ της ή του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου/Αντιπροέδρου αυτής, μπορούν να αποφασίζουν την αναβολή αγώνων ή αγωνιστικών ημερών σε ειδικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Αντιστοίχως με απόφαση του Δ.Σ της διοργανώτριας μπορεί να αναστέλλεται η έναρξη ή η συνέχιση ενός πρωταθλήματος ή ακόμα και να διακόπτεται αυτό οριστικά υπό την προϋπόθεση οτι δεν παραβιάζονται διατάξεις του παρόντος κανονισμού (SL)».

Μετά την αναβολή της αυριανής αγωνιστικής, προτελευταίας των πλέι οφ δημιουργείται το ερώτημα πότε θα γίνουν οι αγώνες. Την επόμενη Κυριακή (14/5) υπάρχει η τελευταία αγωνιστική, αλλά μια εβδομάδα μετά (21/5) έχουμε εκλογές και στις 24/5 (ημέρα Τετάρτη) ο τελικός του Κυπέλλου που παραδοσιακά κλείνει τη σεζόν. Υπάρχει σκέψη, εφόσον αναβληθεί η αγωνιστική, να υπάρξει εμβόλιμη την Τετάρτη 10 ή 17 Μαΐου ή το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί στις 28/5 (ημέρα Κυριακή) μετά τον τελικό του Κυπέλλου.

Αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τους φιναλίστ του Κυπέλλου, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που θα κληθούν σε 14 μέρες να δώσουν τρία ματς που θα κρίνουν τη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική κατάταξη του πρωταθλήματος θα κρίνει και το πότε θα ξεκινήσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους οι ομάδες τη νέα περίοδο.

*Ο πρωταθλητής κερδίζει ένα γύρο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (ξεκινά 8/8), ενώ η ομάδα που θα τερματίσει στην 2η θέση μετέχει στην ίδια διοργάνωση, αλλά ξεκινά τις υποχρεώσεις της στις 25/7).

*Ομοίως η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ (ο Κυπελλούχος ή ο 3ος της βαθμολογίας εάν η ΑΕΚ κερδίσει το νταμπλ) ξεκινά στις 24/7, ενώ οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Κόνφερενς Λιγκ πρέπει να είναι… ετοιμοπόλεμες στις 27 Ιουλίου.

Με δεδομένο ότι τουλάχιστον οι διεθνείς θα έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες μέχρι τις 19 Ιουνίου (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος), οι ημερομηνίες για προετοιμασία ενόψη της νέας σεζόν γίνονται ασφυκτικές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This