Νόστιμο σοφρίτο και πικάντικη παστιτσάδα από τα χεράκια της δημοφιλούς ηθοποιού και πρόεδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Αντζελας Γκερέκου. Την όμορφη ηθοποιό τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ως βουλευτή, ως υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ως αγαπημένη σύζυγο του αξέχαστου άρχοντα του λαϊκού τραγουδιού Τόλη Βοσκόπουλου και ως μητέρα της όμορφης κόρης τους Μαρίας.

Πλέον, ήρθε η στιγμή να την αγαπήσουμε και ως συγγραφέα, αφού η Αντζελα Γκερέκου, από το χωριό Κοντόκαλι της Κέρκυρας, έγραψε ένα βιβλίο -και με τη βοήθεια της μαμά της, Μαρίας- με παραδοσιακές συνταγές από την Κέρκυρα και τις έντυσε με ωραίες φωτογραφίες από συνταγές, από τη φύση του νησιού, αλλά και από τη μητέρα, τη θυγατέρα της και την ίδια, σε οικογενειακά τραπέζια στην εξοχή.
Η 66χρονη ηθοποιός λέει για το βιβλίο της: «Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριμες γεύσεις της ζωής μου. Στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Κέρκυρα. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο. Από την εσωτερική μου ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου και να περιπλανηθώ, μέσα από αγαπημένες συνταγές της μαμάς, στις γεύσεις των αναμνήσεών μου. Γεύσεις και μνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεμένους στον χρόνο.

Η παρούσα έκδοση είναι ένας φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα βιώματα, στις μυρωδιές, στις στιγμές και στα συναισθήματα που με διαμόρφωσαν. Με την πεποίθηση ότι η γευστική μνήμη είναι η πιο ζωντανή μνήμη του ανθρώπου και τη σκέψη πως καθένας μας έχει μια δική του συνταγή που χαράζει τον χάρτη της καρδιάς του, μοιράζομαι μαζί σας αυτό το γευστικό, αλλά πάνω απ’ όλα βιωματικό ταξίδι. Κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη αναδύεται μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Η κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες· η οικογένεια, τις μνήμες των κοινών γευμάτων γύρω από το τραπέζι· οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα».
Και προσθέτει με αγάπη: «Εκεί κι ο Τόλης -ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή-, που γεύτηκε και αγάπησε την κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά μας τραπέζια: το ψάρι μπιάνκο, το σοφρίτο, την αβγολέμονο, την παστιτσάδα και φυσικά την κερκυραϊκή μαγειρίτσα.Το σεντούκι της γιαγιάς άνοιξε, το τετράδιο της μαμάς ξεφυλλίστηκε… Η μαμά Μαρία μαζί με τη Χρύσω Λέφου μαγείρεψαν όλες τις συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Οι παραδόσεις ξαναζωντάνεψαν, και μαζί τους οι εικόνες μιας ζωής βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν, αλλά ζωντανής στο παρόν». Γιατί έγραψε όμως η «γαλανομάτα μάγισσα» του Τόλη Βοσκόπουλου αυτό το βιβλίο;

Η πολιτικός σημειώνει στον πρόλογο: «Για να θυμηθούμε τις ρίζες μας, να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις αναδείξουμε, να τις εξελίξουμε – ώστε να προσφέρουμε στο μέλλον κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Κάτι που θα έχει ψυχή. Την ελληνική ψυχή. Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε γεύσεις από λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, παστιτσάδα με κόκορα αλανιάρη, σοφρίτο με σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό, αβγοφέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη, κοτόπουλο λεμονάτο, χαλβά και πολλές ακόμα οικογενειακές συνταγές. Ολες φτιαγμένες με αγάπη, όπως μου έμαθαν οι γυναίκες της ζωής μου, για να με γαλουχήσουν όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ουσία: να γεύομαι τη ζωή και να ζω σε αρμονία με τη φύση».
Πηγή: Espresso