Η Δημοτική αρχή του Λεποσάβιτς, με την υποστήριξη της Αστυνομίας του Κοσόβου, ανέλαβαν τον έλεγχο της αθλητικής αίθουσας της πόλης, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε βάσει του σερβικού διοικητικού συστήματος.
Η αναπληρώτρια Δήμαρχος τόνισε ότι η λειτουργία του χώρου δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι η αίθουσα θα παραμείνει προσβάσιμη για όλους, για τους ίδιους σκοπούς όπως και στο παρελθόν.
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία των αρχών για ανάκτηση του ελέγχου σε κτίρια και θεσμούς που λειτουργούν σύμφωνα με το σερβικό σύστημα, το οποίο η Πρίστινα θεωρεί παράνομο και παράλληλο.
Νωρίτερα τον Μάιο, παρόμοιο μέτρο εφαρμόστηκε και στη Μιτρόβιτσα του Βορρά, όπου η τοπική διοίκηση ανέλαβε τον έλεγχο του αθλητικού κέντρου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με νέους κανόνες πρόσβασης μέσω των υπευθύνων.
Η διαδικασία κλεισίματος των σερβικών θεσμών στο Κόσοβο ξεκίνησε στις αρχές του 2024, αρχικά με την παύση λειτουργίας προσωρινών δημοτικών οργάνων, ταχυδρομικών υπηρεσιών, τραπεζικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικών κέντρων και άλλων δημόσιων φορέων.
Στο πιο πρόσφατο κύμα παρεμβάσεων, εκτός από τις αθλητικές αίθουσες, περιλαμβάνονται επίσης δημοτικές βιβλιοθήκες, το μουσείο της Μιτρόβιτσα του Βορρά, πολιτιστικά και αθλητικά ιδρύματα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι.
Η μεγαλύτερη σερβική πολιτική παράταξη στο Κόσοβο, η οποία υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, κατηγόρησε την κίνηση αυτή ως ενέργεια που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη Σέρβων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Κοσόβου. Παράλληλα, χαρακτήρισε την ανάληψη του χώρου ως σοβαρή παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των νέων, οι οποίοι – όπως σημειώνει – στερούνται πλέον κατάλληλων χώρων για άθληση και κοινωνική ανάπτυξη.
Η ίδια παράταξη εξέφρασε την αντίθεσή της στις μονομερείς ενέργειες των αρχών του Κοσόβου, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται την επιβολή ενός νέου καθεστώτος στις σερβικές περιοχές μέσω καταναγκασμού και απειλών.
Παράλληλα, κυβερνητική υπηρεσία της Σερβίας για το Κόσοβο τόνισε ότι το κτίριο της αθλητικής αίθουσας κατασκευάστηκε με κρατική χρηματοδότηση από τη Σερβία και ότι χρησιμοποιούνταν από εκατοντάδες παιδιά για σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλητικούς συλλόγους και πανεπιστημιακές χρήσεις στον τομέα της φυσικής αγωγής. Κατά την ίδια πηγή, η κατάληψη του χώρου υπονομεύει τη δυνατότητα των Σέρβων να παραμείνουν στις περιοχές αυτές.
Στα μέσα Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να αυξήσουν την ένταση στο έδαφος και να επιδεινώσουν την καθημερινή ζωή των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και τη διεθνή εικόνα του Κοσόβου.
Σύμφωνα με τη μετάφραση του himara.gr η ΕΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, που επιτεύχθηκε το 2023, χωρίς καθυστερήσεις ή προϋποθέσεις. Η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνει και τη δημιουργία της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία, η οποία προβλέπεται να ρυθμίσει τη λειτουργία των σερβικών θεσμών, τη χρηματοδότηση και τις τοπικές αρμοδιότητες.
Η ΕΕ υπενθύμισε ότι η πρόοδος προς την ευρωπαϊκή πορεία και για τις δύο χώρες εξαρτάται ουσιαστικά από την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: