O «ωχαδερφισμός» αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία της νεοελληνικής κοινωνίας, που εκδηλώνεται μέσα από την αδιαφορία, την παθητικότητα και τη ροπή προς την ανομία. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, συχνά χωρίς να έχει και καμία συνέπεια.
Πριν από ένα τρίμηνο περίπου λάτρεις των τζιπ, εισήλθαν στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, πέρασαν μέσα από το ποτάμι κατά μήκος του μονοπατιού προς τη Μονή Στομίου και καμαρώνοντας για τα κατορθώματά τους ανήρτησαν τα σχετικά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, υποχρέωσε τις αρχές να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η είσοδος οχημάτων στον δρυμό και στο μονοπάτι προς τη Μονή.
Τώρα -σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr- αναδεικνύεται ένα άλλο θέμα που έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα θέσπισης σαφούς και συγκεκριμένου πλαισίου για την είσοδο στους Εθνικούς Δρυμούς. Όπως άλλωστε συμβαίνει στη Σαμαριά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και με εισιτήριο έστω και συμβολικό.
Κάποιοι νεαροί εισήλθαν στο δρυμό και απολαμβάνοντας τα δροσερά νερά του Αώου αποφάσισαν να απλώσουν τα καλάμια τους για να ψαρέψουν άγριες πέστροφες.
Αφού λοιπόν έβγαλαν δύο ψάρια από το ποτάμι αναζήτησαν τον κατάλληλο χώρο και προχώρησαν στο απίστευτο… Άναψαν φωτιά μέσα στο δρυμό, σε ημέρες υψηλών θερμοκρασίας που απαγορεύεται ρητά κάτι τέτοιο, για να στήσουν… μπάρμπεκιου και να ψήσουν τις πέστροφες!
Και φυσικά ως γνήσιοι νεοέλληνες το κατόρθωμα αυτό το απαθανάτισαν σε βίντεο το οποίο και ανήρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες ήταν αυτοί που το εντόπισαν και την Δευτέρα 14 Ιουλίου μέλη από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Fly Fishing & Προστασίας της Άγριας Πέστροφας «Αστραίος» προχώρησαν στην σχετική καταγγελία τόσο στη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου όσο και στο Δασαρχείο της Κόνιτσας.
Απομένει να δούμε αν θα κινηθούν και ποιο τρόπο οι αρμόδιοι φορείς…
Γιατί κι αν ακόμη όλα μπορούν να έχουν κάποια δικαιολογία, το άναμμα φωτιάς στην καρδιά του δρυμού και με τον υδράργυρο στο κόκκινο, είναι αρκετό για να δείξει σε όσους αποφασίζουν πως κάτι δεν κάνουν σωστά.
*Φωτογραφία epiruspost.gr
Δείτε επίσης:
- Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για νέα φωτιά στη Σίνδο – Εστάλη προειδοποιητικό 112
- Φωτιά στην Καλλονή Λέσβου – Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι
.. γιατί δεν μας κάλεσαν????