Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος για τη διερεύνηση της έκρηξης εκρηκτικού μηχανισμού που σημειώθηκε χθες σε είσοδο πολυκατοικίας στις Συκιές Θεσσαλονίκης, προκαλώντας παρατεταμένες ζημιές σε τρεις πολυκατοικίες, καταστήματα, αλλά και σε σταθμευμένα οχήματα.
Η περιοχή βρίσκεται υπό διαρκή αστυνομική επιτήρηση, ενώ φως στη διαλεύκανση της υπόθεσης αναμένεται να ρίξουν οι αναλύσεις του οπτικού υλικού από παρακείμενες κάμερες, καθώς και οι καταθέσεις κατοίκων που πιθανόν να παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις τις προηγούμενες ημέρες.
Ερευνούν σύνδεση κρατουμένων με την έκρηξη
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, στόχος της έκρηξης φέρεται να ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που διαμένει στο σημείο. Οι αρχές έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε κελιά του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να προκύπτει σαφής σύνδεση κρατουμένων με την επίθεση.
Η ισχύς της έκρηξης, που προκλήθηκε από εκρηκτική ύλη τοποθετημένη σε φρεάτιο ανελκυστήρα, ήταν τέτοια που προκάλεσε καταστροφές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς τα διαμερίσματά τους κρίθηκαν ακατάλληλα.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, τα οποία διακομίστηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι τραυματισμοί τους δεν εμπνέουν ανησυχία, ωστόσο το κλίμα ανησυχίας παραμένει έντονο στην τοπική κοινωνία.
Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείεται το περιστατικό να συνδέεται με προηγούμενες απειλές ή προσωπικές στοχοποιήσεις, ενώ αναμένεται και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας για τη χαρτογράφηση πιθανών κινήτρων.
Η έρευνα θεωρείται υψηλής προτεραιότητας, καθώς αφορά ενδεχόμενο χτύπημα με στοχευμένα χαρακτηριστικά σε κατοικημένη περιοχή, κάτι που ενισχύει τους φόβους για νέα κλιμάκωση βίας ακόμη και σε περιβάλλοντα εκτός του σωφρονιστικού πλαισίου.
*Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
- Έκρηξη στην Θεσσαλονίκη: Έφοδος στις φυλακές Διαβατών – «Τρομάξαμε πολύ» λένε οι κάτοικοι
- Έκρηξη στην Θεσσαλονίκη: Η βόμβα ήταν κάτω από το διαμέρισμα του σωφρονιστικού υπαλλήλου!
- Ισχυρή έκρηξη σε πολυκατοικία στην Θεσσαλονίκη – Ερευνάται τρομοκρατικό χτύπημα!