Κορυφώνεται σήμερα η αγωνία για την δίκη της Κυριακής Γρίβα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, αφού ο 40χρονος πρώην σύντροφός της καλείται να απολογηθεί για τα όσα φρικιαστικά συνέβησαν το βράδυ της 1ης Απριλίου 2024, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Ο κατηγορούμενος έχει αποδεχθεί ότι σκότωσε την 28χρονη κοπέλα με πέντε μαχαιριές, πράξη που έχει καταγραφεί και σε βίντεο, ωστόσο ισχυρίζεται πως δεν θυμάται τις συνθήκες υπό τις οποίες τη διέπραξε. Η υπερασπιστική του γραμμή στηρίζεται στην ψυχική του κατάσταση, με τον συνήγορό του, Σπύρο Δημητρίου, να ζητά την αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, δηλαδή την αναγνώριση μειωμένης ικανότητας αντίληψης του άδικου της πράξης του λόγω ψυχικής νόσου, φαρμακευτικής αγωγής και χρήσης αλκοόλ.
Η σημερινή απολογία αναμένεται να είναι καθοριστική, καθώς οι δικαστές καλούνται να διαπιστώσουν αν ο κατηγορούμενος βρίσκεται όντως σε κατάσταση βαριάς ψυχικής ασθένειας ή αν προσποιείται. Οι απαντήσεις που θα δώσει, οι εκφράσεις του, ακόμα και η σιωπή του θα αξιολογηθούν προσεκτικά από την Έδρα, η οποία θα αποφανθεί αν πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο με συνείδηση των πράξεών του ή για κάποιον που αδυνατεί να αντιληφθεί το άδικο λόγω ψυχικής διαταραχής.
Το διακύβευμα δεν αφορά πλέον την ενοχή –αυτή έχει στην ουσία παραδεχτεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, γεγονός που θα καθορίσει και την ποινή του αλλά και τις συνθήκες έκτισης της ποινής του. Αν γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, τότε, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο 40χρονος θα εκτίσει ποινή 15 ετών υπό ειδικό καθεστώς φύλαξης, χωρίς κανένα ευεργέτημα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν του επιβληθούν ισόβια, που πρακτικά μεταφράζονται σε 18 έτη, η υπεράσπιση έχει προαναγγείλει πως θα ασκήσει έφεση, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν νέο δικαστικό μαραθώνιο.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο 40χρονος πάσχει από σοβαρή ψυχοπαθολογία, η οποία συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία της Κυριακής. Ωστόσο, η πλευρά της οικογένειας του θύματος απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει ιστορικό ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη σοβαρότητα της ψυχικής του κατάστασης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της οικογένειας: «Ψεύδεται! Δεν έχει ούτε μία ακούσια νοσηλεία! Πώς προκύπτει η επικινδυνότητα και η βαρύτητα της νόσου του;».
Η πλευρά των ψυχιάτρων
Οι ψυχίατροι που κατέθεσαν στο δικαστήριο –θεράποντες και τεχνικοί σύμβουλοι και από τις δύο πλευρές– διχάστηκαν στην ερμηνεία τους σχετικά με την κατάσταση του κατηγορουμένου. Στο επίκεντρο όλων των ερωτήσεων βρέθηκε η ίδια κρίσιμη απορία: «Είχε ή όχι συνείδηση της πράξης του ο 40χρονος τη στιγμή που μαχαίρωσε την Κυριακή Γρίβα;».
Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης, δύο εξέφρασαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πιθανότατα είχε πλήρη καταλογισμό και δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή άλλων ουσιών. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο διορισμένος από τις δικαστικές αρχές ψυχίατρος, η έκθεση του οποίου ήταν και εκείνη που φαίνεται να υιοθέτησαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που παρέπεμψαν τον κατηγορούμενο σε δίκη.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο δράστης «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, δηλαδή ευρισκόμενος σε απόλυτη συνείδηση των πραττομένων, με την έννοια της δυνατότητας αντίληψης της πράξεως του και των συνεπειών αυτών, σκότωσε έξω από το αστυνομικό τμήμα την Κυριακή Γρίβα». Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η ψυχική του κατάσταση δεν του απαγόρευε να αντιληφθεί την πραγματικότητα, ενώ αναφέρεται ρητά ότι δεν παρουσίαζε ενεργή ψυχοπαθολογία.
Οι δικαστές του Συμβουλίου εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο κατηγορούμενος είχε προβεί σε συστηματική παρακολούθηση του θύματος την ημέρα και την παραμονή του εγκλήματος, κάτι που ενισχύει τη θέση ότι επρόκειτο για μια νηφάλια, συνειδητή και προσχεδιασμένη ενέργεια.
Το βλέμμα όλων σήμερα είναι στραμμένο στην Έδρα και ειδικά στην αγόρευση της Εισαγγελέως, η οποία καλείται να δώσει τη δική της τελική απάντηση στο πιο κρίσιμο ερώτημα της δίκης: είχε ο κατηγορούμενος την ικανότητα να κατανοήσει το άδικο της αποτρόπαιης πράξης του ή όχι;
Η απόφασή της θα αποτελέσει την πρώτη δικαστική ερμηνεία για ένα έγκλημα που δεν συγκλόνισε απλώς για την αγριότητά του, αλλά και για το συμβολισμό του: μια γυναίκα δολοφονείται έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου είχε καταφύγει για να προστατευτεί. Και σήμερα, η Δικαιοσύνη καλείται να απαντήσει αν η τιμωρία θα είναι ισόβια ή περιορισμένη, με βάση όχι την ενοχή, αλλά την ψυχική κατάσταση του δράστη.
Δείτε επίσης:
- Κυριακή Γρίβα: Την Δευτέρα η απολογία του δράστη και η εισαγγελική πρόταση
- Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Ένταση στη δίκη – «Άνανδρε, ανίκανε», φώναζε ο πατέρας στον δολοφόνο