Το Ινστιτούτο του Ναού δεν κατάφερε να εκτρέψει μια κατάλληλη κόκκινη δαμάλα για θυσία ενόψει της προετοιμασίας για την ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού, παρά τις 2 δεκαετίες εκτεταμένων προσπαθειών αναπαραγωγής τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε μια ανάρτηση στο Facebook, η ισραηλινή οργάνωση αναγνώρισε ότι «όλες οι προσπάθειές μας μέχρι στιγμής έχουν ματαιωθεί από την εμφάνιση περισσότερων από μίας μη κόκκινης τρίχας σε όλους τους πιθανούς υποψηφίους μας». Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει ακόμη και για τις κόκκινες δαμαλίδες που ήρθαν αεροπορικώς από το Τέξας, οι οποίες δεν έχουν πληροί όλες τα αυστηρά πρότυπα halachic.
Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, η κόκκινη δαμάλα πρέπει να θυσιαστεί στο Όρος των Ελαιών, με θέα το Όρος του Ναού. Η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται ακριβώς ανατολικά του Ναού, επιτρέποντας στον ιερέα που εκτελεί την τελετουργία να δει την περιοχή των Άγιων των Αγίων.
Η τέφρα της κόκκινης δαμάλας χρησιμοποιείται για τον τελετουργικό καθαρισμό, ο οποίος θεωρείται απαραίτητο βήμα πριν από την ανοικοδόμηση του Ναού και την επανέναρξη της θυσιαστικής λατρείας. Οι Ορθόδοξοι Εβραίοι που συνδέονται με το Ινστιτούτο του Ναού πιστεύουν ότι ο Μεσσίας, ο μεσσίας τους, θα φτάσει μετά την ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ και την επανέναρξη των θυσιών.