Ένα εκτεταμένο κύκλωμα φοροδιαφυγής που απέφερε τεράστια κέρδη μέσω εικονικών τιμολογίων, εξέρχεται στο φως μετά από έρευνες των ελεγκτών της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΣ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η εγκληματική δομή βασιζόταν σε εταιρείες που πτώχευαν ή διέκοπταν τη λειτουργία τους σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς και σε εξαφανισμένους εμπόρους. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα. Ανάμεσά τους βρίσκεται αλλοδαπή γυναίκα που δήλωνε άστεγη, αλλά διέμενε σε πολυτελή βίλα 280 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα στα βόρεια προάστια, φερόμενη ως ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια μίας από τις κεντρικές επιχειρήσεις του δικτύου.
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει αποκαλύψει διαπιστωμένη φοροδιαφυγή ύψους 9,6 εκατομμυρίων ευρώ από ΦΠΑ και 8,3 εκατομμυρίων ευρώ από φόρο εισοδήματος, ενώ οι εικονικές συναλλαγές αγγίζουν το ποσό των 98 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, οι αρχές έχουν κατασχέσει περισσότερα από 32.000 τεμάχια προϊόντων-«μαϊμού» και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων.
Η μεθοδολογία και το κοινό μοτίβο δράσης
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ συγκέντρωσαν και διασταύρωσαν δεδομένα από επιτόπιους ελέγχους, την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, το μητρώο επιχειρήσεων, τις εταιρικές συμμετοχές και τα στοιχεία εκπροσώπησης. Από την ανάλυση προέκυψε ένα πολύπλοκο και διασυνδεδεμένο δίκτυο φυσικών και νομικών προσώπων με τα ίδια χαρακτηριστικά στη διοικητική τους δομή και τη συναλλακτική τους συμπεριφορά.
Τα ίδια φυσικά πρόσωπα εμφανίζονταν επανειλημμένα σε διαφορετικές εταιρείες ως διαχειριστές, ομόρρυθμοι ή ετερόρρυθμοι εταίροι. Νέες επιχειρήσεις ιδρύονταν διαδοχικά αμέσως μετά τη διακοπή προηγούμενων ή μετά από αλλαγές στη μετοχική τους σύνθεση. Όλα αυτά τα σχήματα χρησιμοποιούσαν κοινές επαγγελματικές εγκαταστάσεις, κοινούς τηλεφωνικούς αριθμούς, κοινές επιχειρηματικές διευθύνσεις και τα ίδια εταιρικά σχήματα, αποδεικνύοντας τη στενή μεταξύ τους σύνδεση.
Εικονικά τιμολόγια και διεθνείς διασυνδέσεις
Οι άμεσες και έμμεσες διασυνδέσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανείς μεταξύ αλλοδαπών προσώπων που δραστηριοποιούνταν σε εταιρείες με παρεμφερές αντικείμενο, κυρίως στον τομέα του χονδρικού εμπορίου ενδυμάτων, υποδημάτων και συναφών ειδών. Η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων τεράστιας αξίας.
Στις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί περιλαμβάνονται ατομική επιχείρηση με εικονικές συναλλαγές 28.000.000 ευρώ, δύο ατομικές επιχειρήσεις με εικονικές συναλλαγές 25.000.000 ευρώ η κάθε μία, ηλεκτρονικό κατάστημα (ΟΕ) με 15.000.000 ευρώ, εισαγωγική εταιρεία (ΟΕ) με 3.250.000 ευρώ και φυσικό κατάστημα (ΕΕ) με 2.500.000 ευρώ.
Παράλληλα, από την επεξεργασία των παραστατικών για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές διαπιστώθηκε ότι διαφορετικές ελληνικές εταιρείες του δικτύου συναλλάσσονταν με τις ίδιες αλλοδαπές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τις ίδιες εταιρικές σφραγίδες και εμπορικά στοιχεία. Στο κύκλωμα εμπλέκονται και αλλοδαποί εξαφανισμένοι έμποροι, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει αγορές εμπορευμάτων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Oι ελεγκτικές έρευνες της ΑΑΔΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Δείτε επίσης:
- ΑΑΔΕ: «Λαβράκι» στις Κυκλάδες – Φοροδιαφυγή 3,1 εκατ. ευρώ από κατασκευαστική και μεσιτικό
- Φοροδιαφυγή χωρίς φρένο: Στο 29,7% η παραβατικότητα – Νέα αύξηση το 2025







