ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αμόλυβδη έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ και συνεχίζει ακάθεκτη - Σε ανοδική πορεία και το ντίζελ

Η αμόλυβδη έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ και συνεχίζει ακάθεκτη – Σε ανοδική πορεία και το ντίζελ

Σε 13 νομούς της χώρας η τιμή των καυσίμων έχει ήδη «εκτοξευτεί»

Οι τιμές στα καύσιμα συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους στα μέρη μας, με εκείνη της αμόλυβδης να έχει σπάσει το… ψυχολογικό «φράγμα» των 2 ευρώ στο 20% των νομών της χώρας και να προχωρά ακάθεκτη, χωρίς να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη στον ορίζοντα, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ του ΕΡΤnews, η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς και η σημαντική μείωση στην προσφορά διυλισμένων προϊόντων, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής και στο πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ). Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να το δούμε να… ξεπερνά τη βενζίνη.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν ωθήσει τη διεθνή τιμή του Brent πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο πάνω 20% από τις αρχές Ιουλίου.

Στην αντλία, η αμόλυβδη πλησιάζει ξανά τα 2 ευρώ το λίτρο, με τη μέση πανελλαδική τιμή να διαμορφώνεται στα 1,974 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά περίπου 4 λεπτά σε σχέση με τις αρχές του μήνα. Την ίδια ώρα, κατά 28,5 λεπτά ακριβότερο πωλείται το πετρέλαιο κίνησης και πιο συγκεκριμένα στα 1,933 ευρώ το λίτρο από 1,648 ευρώ το λίτρο την 1η Ιουλίου.

Τα νησιά πρωταγωνιστούν στην ακρίβεια

Η συμφωνία κυβέρνησης και διυλιστηρίων (…) μπορεί να «φρέναρε» σε έναν βαθμό τις ανατιμήσεις, ωστόσο, ήδη σε 13 νομούς της χώρας η τιμή των καυσίμων ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης τα 2,1 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα οι τιμές διαμορφώνονται στα 2,1 και 2,02 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα, ενώ στην Κεφαλονιά η αμόλυβδη πωλείται στα 2,07 και το ντίζελ στα 1,98 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά στην ηπειρωτική χώρα, ακριβότερα καύσιμα πληρώνουν οι οδηγοί σε Ευρυτανία και Γρεβενά.

Αύξηση 40% στην τιμή του φυσικού αερίου

Ισχυρές πιέσεις δέχεται, δυστυχώς, και το φυσικό αέριο, με την τιμή του να αυξάνεται πάνω από 40% τον τελευταίο μήνα, αποτελώντας ένα ακόμη «μέτωπο» που ανοίγει, πέρα από τις συνεχείς ανατιμήσεις στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και στα διυλισμένα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 40% καταγράφει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, καθώς η Γηραιά Ήπειρος εισάγει το 80% της συνολικής ποσότητας που καταναλώνει, με το 20% να προέρχεται από τις χώρες του Κόλπου.

Παράλληλα, οι αποθήκες αερίου είναι σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας και βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού θα πρέπει να γεμίσουν κατά 80-90% (μέχρι Οκτώβριο), γεγονός που αυξάνει υπέρμετρα το κόστος. Η αύξηση της τιμής αερίου, όμως, εγείρει προβληματισμό και για την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες, αν συνεχιστεί η ενεργειακή αναταραχή.

Θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει 40%-50% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, γεγονός που συγκρατεί κάπως την χονδρική τιμή ρεύματος.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης