Στον ΑΔΜΗΕ ρίχνει το βάρος για τις καθυστερήσεις στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου–Ελλάδας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντάς το έργο «στρατηγικής σημασίας και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Σε συνέντευξή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε:
«Ο ΑΔΜΗΕ, ως Φορέας Υλοποίησης, έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και αναμένουμε να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις έτσι ώστε και εμείς (ως Κύπρος) να ανταποκριθούμε στις δικές μας υποχρεώσεις».
Όταν του επισημάνθηκε ότι και ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως υπάρχουν εκκρεμότητες από την πλευρά της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αντέτεινε:
«Δεν ξέρω τι θέλει να ικανοποιήσει, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί. Οφείλει να ανταποκριθεί (ο ΑΔΜΗΕ) σε κάποιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο –όπως τόνισε– συμφωνούν για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. «Η ηλεκτρική διασύνδεση θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μηδενική ανοχή στη διαφθορά
Αναφερόμενος γενικότερα στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση αλλά και ο τερματικός υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε:
«Όσο είμαι Πρόεδρος, θα κάνω λάθη που θα επιτρέψουν την κριτική σε όλα τα θέματα, εκτός θεμάτων διαφάνειας και διαφθοράς. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά».
Η τοποθέτηση Χριστοδουλίδη έρχεται σε μια περίοδο έντονου δημόσιου διαλόγου για την πορεία της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Κύπρος: Μεγάλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας 1.200 τόνων προς τη Γάζα
- Θρασύτατη επίθεση Τατάρ: «Ο Χριστοδουλίδης απειλεί τον τ/κ λαό και στοχοποιεί τη δικαιοσύνη μας»