Στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προχώρησε και η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει με στόμφο από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Γάζα πως «ήρθε η ώρα για ειρήνη», εν μέσω θερμότατων χειροκροτημάτων.
«Η Γαλλία αναγνωρίζει σήμερα το Κράτος της Παλαιστίνης, για την ειρήνη μεταξύ του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Μακρόν και δήλωσε «πιστός στην ιστορική δέσμευση της Γαλλίας» στη Μέση Ανατολή. «Φέρουμε ιστορική ευθύνη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ίδια τη δυνατότητα μιας λύσης δύο κρατών, με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια», συνέχισε.
BREAKING: Emmanuel Macron declares that France recognises the state of Palestine.
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/Ax3s2NeqlC
— Sky News (@SkyNews) September 22, 2025
«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συνέχιση του πολέμου»
«Τίποτα δεν δικαιολογεί, πλέον, τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα. Τίποτα. Αντίθετα, όλα απαιτούν να τερματιστεί οριστικά. Τώρα, επειδή δεν το έχουμε κάνει νωρίτερα, για να σώσουμε ζωές, τις ζωές των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών που κατακλύζονται από την πείνα, τα βάσανα, τον φόβο του θανάτου και την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία είναι μια ήττα για τη Χαμάς».

Ο Μακρόν επανέλαβε, κατόπιν, την έκκλησή του για την «απελευθέρωση» των 48 ομήρων (ζωντανών και νεκρών) που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας με τη Σαουδική Αραβία και έχει ως θέμα της τη λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλίτες.
Τον Γάλλο πρόεδρο είναι προγραμματισμένο να διαδεχτεί στο βήμα ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ θα ακολουθήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με άλλους παγκόσμιους ηγέτες να παίρνουν, κατόπιν, τον λόγο.
- Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες:
Τα τρία τέταρτα των μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος
Χθες, Κυριακή 21/9, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς αναγνώρισαν επίσημα κράτος της Παλαιστίνης, σήμερα ακολούθησε η Πορτογαλία, ενώ, στο πλαίσιο της αποψινής διάσκεψης του ΟΗΕ, την ανακοίνωση της Γαλλίας αναμένεται να ακολουθήσουν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και η Μάλτα.
Σημειώνεται πως 151 χώρες, δηλαδή περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι παραμένουν υπό καθεστώς «παρατηρητή» στον Οργανισμό, καθώς οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πλήρη ένταξή τους.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Δείτε επίσης:
- Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης
- Μακρόν: «Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – Ο καλύτερος τρόπος να απομονωθεί η Χαμάς»
Δηλαδή, δύο κράτη 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μία έκταση όση η Πελοπόννησος που θα αλληλοσφάζονται μέχρι να σβήσει ο Ηλιος.
Πέσατε από τα σύννεφα? θα είναι το πρώτο αναγνωρισμένο κράτος χωρίς πολίτες…