Για επανεμφάνιση του ψύχους προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, την ώρα που ο χειμώνας φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών σε πολλές περιοχές του πλανήτη, υποστηρίζοντας πως το φαινόμενο «Λα Νίνια», το ψυχρότερο και συχνά πιο… δαπανηρό flipside του «Ελ Νίνιο», αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τις καιρικές φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο συνήθως ενισχύει την περίοδο των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, ωστόσο φέτος η «Λα Νίνια» αναμένεται να είναι αρκετά αδύναμη και σύντομη, ενδεχομένως χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδοσιακά, συνοδεύεται από αυξημένη βροχόπτωση, με σημαντική πιθανότητα για χιονοθύελλες στα βόρεια και ξηρότερο χειμώνα στα νότια.
Από ισχυρές βροχές μέχρι ξηρασία
Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές βροχές σε περιοχές όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, τμήματα της Αυστραλίας, της Κεντρικής Αμερικής, του βόρειου τμήματος της Νότιας Αμερικής και της νοτιοανατολικής Αφρικής.
Αντίθετα, ενδέχεται να επιφέρει ξηρασία σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η ανατολική Αργεντινή, η ανατολική Κίνα, η Κορέα και το νότιο τμήμα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με μετεωρολόγους που επικαλείται το pbs.org.
Η «Λα Νίνια» σχηματίζεται όταν τμήματα του Κεντρικού Ειρηνικού ψύχονται περίπου κατά μισό βαθμό Κελσίου, σε σχέση με το φυσιολογικό.
Τι λένε οι ειδικοί
Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής «Λα Νίνια», παρατηρείται εξασθένηση των ανέμων διάτμησης, οι οποίοι συνήθως περιορίζουν τη δημιουργία και ενίσχυση τυφώνων. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία περισσότερων και ισχυρότερων καταιγίδων, ειδικά προς το τέλος του έτους και στην περιοχή της Καραϊβικής, όπως εξήγησε ο ειδικός στους τυφώνες Μπράιαν Τανγκ από το Πανεπιστήμιο του Όλμπανι.
Αντίθετη είναι η άποψη του Μπράιαν ΜακΝόλντι, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος σχολιάσει πως η φετινή Λα Νίνια εμφανίζεται πολύ αργά και είναι πολύ ασθενής για να ασκήσει ουσιαστικό αντίκτυπο.
θα πεθάνουμε όλοι!