Τέμπη – Έλαια σιλικόνης: Τα ντοκουμέντα της δικογραφίας από ΟΣΕ, Siemens, Bayer

Αυτές είναι οι επίσημες τεχνικές αναλύσεις που «ανοίγουν την πόρτα» στους συγγενείς των θυμάτων για αγωγές εκατομμυρίων ευρώ!

Must Read

Η κυβερνητική θέση για τα έλαια σιλικόνης που έγινε και επίσημη εκδοχή μέσω της ανακριτικής διαδικασίας ως αιτία της έκρηξης και της πυρόσφαιρας στο δυστύχημα των Τεμπών, έδωσε αφορμή για κατάθεση αγωγής αποζημίωσης από συγγενείς του 23χρονου Άγγελου Τηλκερίδη, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Bayer, Siemens και ΟΣΕ βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο, καθώς σύμφωνα με τα πορίσματα των ανακριτικών Αρχών, τα έλαια σιλικόνης ενοχοποιήθηκαν τόσο για την πυρκαγιά, όσο και για την πυρόσφαιρα μετά τη σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών.

Συνεπώς, το σκεπτικό των αγωγών που κατατέθηκαν είναι ότι αφού οι επίσημες Αρχές συμπέραναν πως τα έλαια σιλικόνης ευθύνονται, οφείλουν να ελεγχθούν και οι εταιρείες που τα κατασκεύασαν και τα προμήθευσαν.

Τα ντοκουμέντα της δικογραφίας

Τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσαν ΟΣΕ, Bayer και Siemens ως προς τον τρόπο λειτουργίας, τους κανόνες χρήσης και τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν από τα έλαια σιλικόνης, αποκάλυψαν οι Data Journalists ενόψει της δίκης που ξεκινά τον προσεχή Μάρτιο.

Όπως φαίνεται, πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στην δικογραφία. Ένα εξ αυτών, όπως αναφέρουν οι DJ, είναι ότι οι εκθέσεις ΟΣΕ και Siemens βρίσκονταν στα χέρια των κρατικών πραγματογνωμόνων από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν έγιναν δεκτές!

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταλήξουν στο πόρισμά τους στα έλαια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας, δίνοντας «πάτημα» σε συγγενείς θυμάτων να στρέφονται κατά των γερμανικών εταιρειών.

Τέμπη, σύγκρουση αμαξοστοιχιών
Πυροσβέστες και διασώστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν επιβάτες μετά τη σύγκρουση των δύο τραίνων, σε δυστύχημα που σημειώθηκε έξω από την Λάρισα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Το πρώτο e-mail

Το απέστειλαν οι ορισμένοι πραγματογνώμονες (με εντολή του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας) Απόστολος Βασιλάκος και Σταύρος Μπατζόπουλος στις 2 Μαΐου 2023 προς τη Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Λάρισας:

«Καλημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν από την Hellenic Train μετά από αιτήματά μας προς αυτούς, σας αποστέλλουμε τα κάτωθι σε απάντηση του εγγράφου σας (από 27 Απριλίου 2023): 1. Σύνθεση Συρμών. 2. Στοιχεία φόρτου εμπορικού μετασχηματιστή. 3. Στοιχεία ελαίου μετασχηματιστή».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «ως προς το σημείο β’ του εγγράφου σας δεν αναζητήθηκαν στοιχεία από τους πραγματογνώμονες».

Στις 19 Ιουνίου 2023, οι δύο πραγματογνώμονες ανακοίνωσαν την «Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης» για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρονται τα έλαια σιλικόνης.

Μια εκδοχή που αμφισβητούν έντονα οι περισσότεροι πραγματογνώμονες συγγενών θυμάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξει πως υπήρχε άλλο εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Διπλή παγίδα

Τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν οι αγωγές των συγγενών θυμάτων κατά των δύο γερμανικών εταιρειών;

  • Αν Siemens και Bayer αντικρούσουν πετυχημένα το κρατικό πόρισμα Βασιλάκου-Μπατζόπουλου για τα έλαια σιλικόνης και την πυρόσφαιρα, τότε δημιουργείται ισχυρό δεδικασμένο και το ενδιαφέρον στρέφεται εκ των πραγμάτων στην εκδοχή του εύφλεκτου και πιθανόν παράνομου, φορτίου.
  • Αν τα έλαια σιλικόνης… κριθούν ένοχα, τότε οι συγγενείς θα διεκδικήσουν μια τεράστια αποζημίωση και θα έχουν ανοίξει το δρόμο για δεκάδες αγωγές κατά των γερμανικών κολοσσών.

Δεδομένα ασφαλείας από Siemens και ΟΣΕ

Οι Data Journalists δημοσίευσαν επίσημα έγγραφα της Siemens που αναγράφουν τα δεδομένα ασφαλείας για τα έλαια σιλικόνης.

Τα έγγραφα αυτά που έχουν  διακριτικά και της γερμανικής εταιρείας και του ΟΣΕ (στα δελτία δεδομένων ασφαλείας από τη Siemens και τη Bayer), περιλαμβάνονται στην δικογραφία των Τεμπών.

Τα στοιχεία της Siemens είναι από 1994 κι έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου το 2004 και περιγράφουν τις φυσικές, χημικές και οικολογικές ιδιότητες μιας ουσίας που λέγεται Baysilone M50 EL, ένα είδος σιλικόνης σε υγρή μορφή. Πρόκειται, δηλαδή, για έλαιο σιλικόνης.

έγγραφα, siemens, έλαια σιλικόνης
Επίσημα έγγραφα της Siemens με τα δεδομένα ασφαλείας για τα έλαια σιλικόνης που περιλαμβάνονται στην δικογραφία των Τεμπών. Με διακριτικά όχι μόνο της γερμανικής εταιρίας, αλλά και του ΟΣΕ (Data Journalists)

Για την ουσία Baysilone M50 EL αναφέρεται μεταξύ άλλων στα έγγραφα:

  • Κύρια συστατικά: Περιέχει Polydimethylsiloxane, μια άοσμη, άχρωμη σιλικόνη.
  • Κίνδυνοι: Δεν θεωρείται επικίνδυνο προϊόν. Δεν υπάρχει ειδική σήμανση επικινδυνότητας.
  • Καταπολέμηση πυρκαγιάς, κατάλληλα μέσα: CO₂, αφρός, εκτόξευση νερού, πυροσβεστική σκόνη.
  • Τυχαία διαρροή: Να απορροφηθεί με απορροφητικό υλικό (π.χ. άμμο, πριονίδι, αφρό PU).
  • Αναφλέξιμο σημείο: Μη εφαρμόσιμο
  • Θερμοκρασία ανάφλεξης: >300°C
  • Αδιάλυτο στο νερό
  • Δεν παρουσιάζει επικίνδυνες αντιδράσεις ή αποσύνθεση σε κανονική χρήση.
  • Μεταφορά: Δεν ταξινομείται ως επικίνδυνο φορτίο. Επιτρέπεται η αποστολή ταχυδρομικώς στη Γερμανία έως 500 ml ανά συσκευασία.
  • Νομικά στοιχεία: Δεν απαιτείται ειδική σήμανση επικίνδυνης ουσίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
έγγραφα, siemens, έλαια σιλικόνης
Επίσημα έγγραφα της Siemens με τα δεδομένα ασφαλείας για τα έλαια σιλικόνης που περιλαμβάνονται στην δικογραφία των Τεμπών. Με διακριτικά όχι μόνο της γερμανικής εταιρίας, αλλά και του ΟΣΕ (Data Journalists)

Οι επίσημες προδιαγραφές από τη Bayer για τα έλαια σιλικόνης

Μετά το αίτημα των πραγματογνωμόνων, προσκομίστηκαν από την Hellenic Train οι επίσημες προδιαγραφές από τη Bayer για τα έλαια σιλικόνης, έλαια που είχαν και οι αμαξοστοιχίες των Τεμπών.

  • Συνοπτικά και όπως εξηγούν οι Data Journalists:

«Τα έγγραφα αφορούν στις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές για τα έλαια σιλικόνης που ζητήθηκαν, στο πλαίσιο της διερεύνησης της τραγωδίας των Τεμπών.

Τα έλαια σιλικόνης θεωρούνται τα πλέον ασφαλή επί δεκαετίες, δίχως ουδέποτε να έχει παρατηρηθεί αντίστοιχη πυρόσφαιρα σε κάποιο ατύχημα μεταξύ τρένων ή πολύ περισσότερο να έχουν ενοχοποιηθεί ως η βασική αιτία για όσα συνέβησαν και γνωρίζουμε στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Τα έγγραφα αποτελούν ένα τεχνικό φυλλάδιο που αναλύει τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τις χρήσεις αυτών των προϊόντων. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η ‘σταθερότητα σε ακραίες θερμοκρασίες’ και πως ‘Διατηρούν τις ιδιότητές τους τόσο σε πολύ χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες’.

Συνοψίζοντας, τα έγγραφα της Bayer παρέχουν μια εξαιρετικά λεπτομερή τεχνική ανάλυση αυτών των υγρών σιλικόνης, εξηγώντας γιατί είναι τόσο ευέλικτα και χρήσιμα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους τους».

Bayer, έγγραφο, έλαια σιλικόνης
Οι επίσημες προδιαγραφές από τη Bayer για τα έλαια σιλικόνης που προσκομίστηκαν από την Hellenic Train μετά το αίτημα των πραγματογνωμόνων και υπάρχουν επίσης στη δικογραφία των Τεμπών (Data Journalists)
Έγγραφο, έλαια σιλικόνης, Bayer
Οι επίσημες προδιαγραφές από τη Bayer για τα έλαια σιλικόνης που προσκομίστηκαν από την Hellenic Train μετά το αίτημα των πραγματογνωμόνων και υπάρχουν επίσης στη δικογραφία των Τεμπών (Data Journalists)
Έγγραφο, έλαια σιλικόνης, Bayer
Οι επίσημες προδιαγραφές από τη Bayer για τα έλαια σιλικόνης που προσκομίστηκαν από την Hellenic Train μετά το αίτημα των πραγματογνωμόνων και υπάρχουν επίσης στη δικογραφία των Τεμπών (Data Journalists)

Θα ανατραπούν οι κανόνες ασφαλείας;

Βάσει όλων αυτών, ο επικεφαλής του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Μπαρτ Ακό, απέκλεισε τα έλαια σιλικόνης ως αιτία πρόκλησης πυρόσφαιρας και επικεντρώθηκε στην ισχυρή πιθανότητα εύφλεκτου υλικού, καθώς δεν υπήρχε άλλο καταγεγραμμένο περιστατικό στην βιβλιογραφία όλες αυτές τις δεκαετίες.

Είναι γεγονός ότι τα έλαια σιλικόνης χρησιμοποιούνται παγκοσμίως επειδή θεωρούνται απόλυτα ασφαλή και η ενοχοποίησή τους (αν τελικά επικυρωθεί) από τις ελληνικές Αρχές, είναι ικανή να επιφέρει τεράστιες ανατροπές στους κανόνες ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές!

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ΄΄ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ΄΄, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΕΝΩΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΦΗΣΤΑΝΤΑΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΟΠΟΥ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΚΟΥΝ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ 717 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ, ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ, ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ε.Ε., ΚΤΛ, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ.

  2. υπάρχει και τρίτο σενάριο, που θα βγάζει λάδι τις εταιρείες, θα αποζημίωση τις οικογένειες και… θα πληρώσει ο ΟΣΕ(εμείς).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Κωνσταντοπούλου εξηγεί γιατί αποχώρησε «στον αέρα» του ΣΚΑΪ

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» το πρωί του Σαββάτου βρισκόταν στο πλατό της εκπομπής «Καλημέρα», που παρουσιάζει η Φαίη Μαυραγάνη,...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρεζίλι διεθνώς με την 13ωρη εργασία!

Γελάνε ακόμα και οι πέτρες στο εξωτερικό με το 13ωρη εργασία στην εργασία που προωθεί η Νίκη Κεραμέως με το...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ποιο χαρτί για Τσιάρα κρατά το Μαξίμου;

Ένα χαρτί που φέρει την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2025, προ δεκαημέρου δηλαδή,...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιβεβαιώνει ο Κασσελάκης την ιδιωτική συνομιλία με τη Τζάκρη που διέρρευσε

Συγκλονίζεται τις τελευταίες ώρες το πολιτικό σκηνικό έπειτα από την διαρροή προσωπικής συνομιλίας προέδρου κόμματος με την αντιπρόεδρο του, στο...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως για εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεν καταργείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία»

Στις αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την 13ωρη απασχόληση μίλησε η Νίκη Κεραμέως....
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με τη φύλαξη του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Στρατό;

Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ανάληψη ευθύνης της εποπτείας του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τις Ένοπλες Δυνάμεις,...
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνοείται στην Πάτρα 35χρονος που είχε πάει για υποβρύχιο ψάρεμα

Για υποβρύχιο ψάρεμα είχε πάει 35χρονος που αγνοείται στην Πάτρα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του...
SLIDER

Πετάμε αβέρτα τρόφιμα στα σκουπίδια: 201 κιλά ετησίως έκαστος! Μήπως να αλλάζαμε συνήθειες;

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τη σπατάλη των τροφίμων στην Ευρώπη, η οποία παρήγαγε συνολικά σχεδόν 59 εκατομμύρια...
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο μήνυμα Καρυστιανού – Ρούτσι: «Μην πειράξετε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών»

Η Μαρία Καρυστιανού και ο Πάνος Ρούτσι με νέος τους μήνυμα ζητούν να μην σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων της...

Διαβάζονται τώρα