Έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη μεγάλη κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο» και πως «επείγει να σιγήσουν τα όπλα, όλα και οριστικά».
Η παρέμβασή του έγινε μετά από διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο σουλτάνος του Ομάν Χαϊθάμ μπιν Τάρικ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Παράλληλα, ο Μακρόν τόνισε ότι είναι «θεμελιώδους σημασίας» να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, εκτιμώντας ότι η διπλωματική αποκλιμάκωση αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ
Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στον Λίβανο, μετά τη συνέχιση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις εξελίξεις στον νότο της χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την κρατική κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το ζήτημα των Στενών του Ορμούζ
Ο Μακρόν ζήτησε επίσης την άμεση επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ χωρίς προϋποθέσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τη διεθνή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.
Όπως ανέφερε, μετά την αποκλιμάκωση θα πρέπει να ακολουθήσουν ευρύτερες διαπραγματεύσεις που θα αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το βαλλιστικό του οπλοστάσιο και τη συνολική περιφερειακή σταθερότητα.
Τέλος, σημείωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών μέσω της πολυεθνικής αποστολής που έχει συγκροτήσει σε συνεργασία με τη Βρετανία.
Δείτε επίσης:







